Himo roskaruokaan voi yltyä riippuvuudeksi – "Olemme yhteisesti vastuussa siitä, että tuhoamme kansanterveyttä"

Himo roskaruokaan voi yltyä riippuvuudeksi 7:44
Himo roskaruokaan voi yltyä riippuvuudeksi.

Mitä ruokariippuvuus on ja mistä se johtuu?

Turun yliopiston FinnBrain-tutkimus selvitti ensimmäistä kertaa, kuinka yleisiä ruokariippuvuusoireet ovat suomalaisilla.

Huomenta Suomessa vieraillut tutkijatohtori Jani Kananoja selittää, että ruokariippuvuus on yksinkertaisimmillaan pakonomaista halua tai himoa syödä tiettyjä ruokia sekä kyvyttömyyttä vähentää näiden ruokien syömistä.

Lähtökohtaisesti ruokariippuvuus kohdistuu juuri tietynlaisiin ruokiin.

– Kaikki varmaan tietävät, että parsakaaliin tai porkkanaan ei juuri kukaan jää koukkuun. Kyllä ne ovat tällaiset niin sanotut ultraprosessoidut roskaruoat suoraan sanoen, Kananoja selittää.

Katso yllä olevalta videolta koko keskustelu ja se, millaisia toimia tutkija ehdottaa ruokariippuvuusongelman hoitamiseksi.

Missä vaiheessa ylensyönti muuttuu ruokariippuvuudeksi?

Kananojan mukaan riippuvuuden tunnusmerkki on juuri pakonomaisuus sekä se, että omia tunteita säädellään syömisen kautta.

Varsinaisia ikään tai sukupuoleen liittyviä altistavia tekijöitä riippuvuudelle ei ole.

– Ylipäätään riippuvuksista tiedetään, että se on jonkin verran geneettistä. Lapsuuden vastoinkäymiset ja nykyisen elämäntilanteen krooninen stressi ovat usein altistavia tekijöitä, Kananoja kertoo.

Ruokariippuvuuden kynnysarvon ylitti 1,5 prosenttia tutkituista miehistä ja 6,6 prosenttia naisista. Kananojan mukaan todellisuudessa eroa ei kuitenkaan ole.

– Vaikutti siltä, että se ei ole todellinen ero. Se johtui enemmän siitä, että miehet eivät kokeneet oireita ongelmaksi, mikä vähensi prosenttilukua.

Ei pelkästään yksilön ongelma

Ruokariippuvuus ja ylipaino eivät Kananojan mukaan ole suoraan yhteydessä, mutta niillä on kuitenkin paljon yhteistä.

Turun yliopiston tutkimus ruokariippuvuudesta oli ensimmäinen laatuaan Suomesta, joten ongelman laajuudesta on hankala antaa tarkkoja lukuja.

– Senhän me tiedämme, että maailmanlaajuisesti ja Suomessa ylipäätään ylipaino ja lihavuus sekä niihin liittyvät kuolemat ovat lisääntyneet valtavasti. Samaan aikaan prosessoitujen ja addiktoivien ruokien kulutus on lisääntynyt.

Prosessoidulla ruoalla Kananoja tarkoittaa tässä nimenomaisessa tapauksessa ruokia, jotka on ikään kuin räätälöity herkullisiksi tai addiktoiviksi. 

– Ne sisältävät yleensä epäluonnollisen paljon sokeria, hiilihydraatteja ja rasvaa nopeasti imeytyvässä muodossa. 

Ruokariippuvuutta hoidetaan muun muassa lääkkeillä, leikkauksilla ja terapialla, mutta Kananojan mukaan olisi tärkeää tiedostaa, että kyseessä ei ole pelkästään yksilön ongelma, vaan yhteiskunnallinen ja kulttuurinen.

– Tämä ei ole pelkästään yksilön vastuulla, emmekä voi hoitaa sitä pelkästään yksilön ongelmana, koska me myös teemme voittoa sillä, että markkinoimme ja myymme epäterveellisiä ruokia ja juomia. Meidän täytyy tunnustaa se, että olemme yhteisesti vastuussa siitä, että tuhoamme kansanterveyttä.

Katso myös: Stand up -koomikko Raisa Omaheimo: Miten ylipainoisuus tulisi huomioida terveydenhuollossa?

Stand up -koomikko Raisa Omaheimo: Miten ylipainoisuus tulisi huomioida terveydenhuollossa? 2:57
Stand up -koomikko ja kirjailija Raisa Omaheimon mukaan lääkärin toteamus potilaan ylipainosta ei auta ketään.

Lue myös:

    Uusimmat