Zelenskyi latasi 10 ehtoaan rauhalle Ukrainassa – piikitteli myös Venäjää puheessaan G20-kokouksessa

Zelenskyi puhua G20-kokouksessa – listasi 10 ratkaisua sodan päättymiseksi 2:41
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui G20-kokouksessa – listaa 10 ratkaisua sodan päättymiseksi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi hahmotti ehtoja rauhalle Ukrainassa puhuessaan Indonesian Balille kokoontuneille G20-maiden johtajille. Asiasta uutisoi The Guardian

Ukrainasta käsin puhuneen Zelenskyin mukaan Venäjän on vahvistettava Ukrainan alueellinen koskemattomuus, vedettävä joukkonsa pois Ukrainan maaperältä ja maksettava korvauksia aiheutuneista vahingoista.

Hän myös vaati koolle kansainvälistä konferenssia, jossa määritettäisiin sodanjälkeinen turvallisuusarkkitehtuuri ja estettäisiin Venäjän aggression toistuminen.

– Kun kaikki sodanvastaiset toimet on pantu täytäntöön, osapuolten on kirjoitettava sodan päättävä sopimus, Zelenskyi sanoi.

Listasi 10 ehdotusta sodan lopettamiseksi

Puheessaan Zelenskyi listasi 10 ehdotusta sodan ratkaisemiseksi. 

Videopuheessaan Zelenskyi korosti säteily- ja ydinturvallisuuden vaaraa ensimmäisessä ehdotuksessaan, jossa hän korosti, että "kenelläkään ei ole oikeutta kiristää maailmaa radioaktiivisella katastrofilla."

– Venäjä on tehnyt Zaporizhzhjan ydinvoimalaitoksestamme radioaktiivisen pommin, joka voi räjähtää milloin tahansa. Mihin säteilypilvi menee? Ehkä EU:n alueelle. Ehkä Turkkiin. Ehkä Lähi-itään, presidentti pohti.

Toinen ehdotus koski elintarviketurvaa. Hän kiitti Turkkia, YK:ta ja muita kumppaneita Mustanmeren vilja-aloitteen palauttamisesta, josta Venäjä vetäytyi 20. lokakuuta, mutta palasi siihen myöhemmin.

Kolmas Zelenskyin mainitsema ehdotus liittyi energiaan. Hän syytti Venäjää "kylmyyden muuttamisesta aseeksi" ja huomautti, että noin 40 prosenttia Ukrainan energiainfrastruktuurista on tuhoutunut Venäjän ohjus- ja drone-iskussa.

– Jos Venäjä yrittää riistää Ukrainalta, Euroopalta ja kaikilta maailman energiankuluttajilta ennustettavuuden ja hintavakauden, vastaus tähän pitäisi olla Venäjän vientihintojen pakollinen rajoittaminen, jotta vientihinta ei olisi korkeampi kuin tuotanto Se on reilua. Jos otat jotain pois, maailmalla on oikeus ottaa sinulta, hän vakuutti.

Artikkelin alussa olevalta videolta näet Zelenskyin G20-kokouksessa pitämän puheen kokonaan.

Puhui "G19-maille"

Zelenskyi kiitti lisäksi "G19-maita" selvästä linjauksesta, ettei "ydinkiristykselle ole tekosyitä". Venäjä on uhitellut ydinaseilla hyökkäyksensä aikana. 

"G19-mailla" Zelenskyi ikään kuin piikitteli Venäjää ja viittasi siihen, ettei Venäjä kuulu G20-maihin.              

G20-maihin kuuluvat suurimmat talousmaat ja Euroopan unionin edustus.

Venäjää kokouksessa edustaa presidentti Vladimir Putinin sijasta ulkoministeri Sergei Lavrov.


Juttua muokattu 15.11.2022 klo 11.06: Presidentti Zelenskyin kommentteja täydennetty, lisätty toinen kappale sekä video puheesta.

Lue myös:

    Uusimmat