Suomalaiset ovat opetelleet viimeisten vuosien aikana käyttämään tuoreita yrttejä. Tällä hetkellä me syömme 160 grammaa erilaisia yrttejä vuodessa henkeä kohti. Tutuimmat ovat edelleen tilli ja persilja. Suosituimmuusjärjestyksessä kolmannelle sijalle on noussut vauhdikkaasti basilika, jota on opittu käyttämään niin sellaisenaan leivän päällä kuin tomaatin kanssa salaateissa. Basilika maistuu yhä useammin myös yrttiöljyissä ja pestokastikkeissa. Yrttivalikoimaa laajentamalla voi tutustua yhä monipuolisempaan makumaailmaan.
Tuoreet yrtit tuovat piristystä tavallisiin arkiruokiin. Esimerkiksi perussalaattiin saa helposti lisämakua, kun sinne silppuaa tuoreita yrttejä makumieltymyksen mukaan. Pitsasta, saa herkullista, kun lämpimän pitsan päälle levittää italialaiseen tapaan esimerkiksi tuoretta oreganoa tai rucolaa. Myös muut valmisruoat muuttuvat maistuvammiksi ja viimeistellymmiksi, kun niitä ryyditetään tuoksuvalla yrttisilpulla ennen tarjoilua. Keittojen ja wokkiruokien makuilme kohentuu myös selvästi, kun valmistuksen loppuvaiheessa mausteeksi lisätään esimerkiksi korianteri-, kynteli- tai rakuunasilppua.



