Yrittikö SM-liiga tukkia pelaajien suut? Toimitusjohtaja puolustaa valittua linjaa: "Aivan liian voimakas sana"

Jääkiekon liigakausi käynnistyy pian - mistä asetelmista joukkueet kauteen lähtevät? 8:09
Jääkiekon liigakausi käynnistyy pian - mistä asetelmista joukkueet kauteen lähtevät?

SM-liigan toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen kommentoi pelaajille annetusta ohjeistuksesta noussutta kohua. Pulkkisen mukaan SM-liiga ei pyrkinyt hiljentämään joukkueiden kapteeneita maanantain avaustilaisuudessa.

Suomen jääkiekkolijat ry, eli Pelaajayhdistys kommentoi ärhäkästi SM-liigan joukkueiden kapteeneille antamaa ohjeistusta. SM-liiga ohjeisti pelaajia olemaan vastaamatta toimittajien sarjajärjestelmää koskeviin kysymyksiin kauden avaustilaisuudessa. Pelaajayhdistys piti ohjeistusta pelaajien äänen hiljentämisenä.

MTV Urheilu tavoitti SM-liigan toimitusjohtajan Mikko Pulkkisen kommentoimaan ohjeistusta.

Pulkkisen mukaan SM-liigan johto piti pelaajille ja päävalmentajille alustuksen illan kulusta ennen tilaisuuden alkua. Seuraväelle kerrottiin, että tarkoitus oli puhua alkavasta sarjakaudesta. Samalla käytiin läpi sarjajärjestelmäkeskustelua ja sitä, että siitä tiedottamiselle "on oma polkunsa".

– Minä ainakin olen tottunut siihen, että briiffataan porukka etukäteen, Pulkkinen sanoo.

– Sanoin omassa puheenvuorossani, kun puhuin tulevaisuuden asioista ja Liigan eettisistä asioista, että älkää ottako tätä niin, että tässä laitetaan vetoketju kenenkään suuhun.

"Valittu viestintälinja"

Pulkkisen mielestä SM-liiga ei pyrkinyt ohjeistuksellaan puuttumaan median työhön tai siihen, mistä aiheista juttuja tehdään.

– Varmasti voi noinkin tulkita. Näen sen niin, että meillä on valittu viestintälinja, hän sanoo.

– Jos kauden aloitus keskittyy tulevan kauden asioiden sijaan johonkin tulevaisuuden malliin, josta ei ole päätetty, minusta se on kyllä väärin.

Pulkkinen sanoo olevansa yllättynyt ja pahoillaan Pelaajayhdistyksen ulostulosta.

– En ole saanut palautetta, muuta kuin lukenut tiedotusvälineiden kautta, hän sanoo.

– Ei ollut kyse vaientamista. Vaientaminen on aivan liian voimakas sana siihen.

Saavatko kapteenit kommentoida?

Toivooko SM-liiga, että joukkueiden kapteenit ja valmentajat eivät jatkossakaan kommentoi sarjajärjestelmäasiaa? Pulkkinen sanoo, että uudistus on vielä suunnittelupöydällä ja pitää sitä hyvin strategisena asiana. 

– Niin kuin kaikissa muissakin yrityksissä, on johdon asia ja tässä tapauksessa osakkaiden asia tehdä päätökset siitä, miten asiassa edetään. Ainakin järjestyksen täytyy olla se, että kuullaan ensin heitä, jotka asiasta päättävät.

Eli toiveena on, että kapteenit eivät ilmaise mielipiteitään jatkossakaan tästä asiasta?

– Jokainen tietysti kommentoi ja puhuu niin kuin parhaaksi näkee. Tämä on minun kantani. Jos asiassa halutaan säilyttää tietty selkeys, minusta on parempi, että siitä puhuvat ne, jotka asiasta päättävät.

SM-liigan asettamat rajoitukset pelaajille ja valmentajille nousivat suuren huomion kohteeksi, kun Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä kieltäytyi moneen kertaan kommentoimasta tuomareiden ratkaisuja toteamalla, ettei hänellä ole lupaa kommentoida.

Pulkkinen ei halua ottaa kantaa siihen, millaisena SM-liigan viestintälinja näyttäytyy ulospäin.

– Se on muiden ratkaistavissa. En minä voi sitä määrittää.

Lue myös:

    Uusimmat