"Yritimme itse pudottaa hittikappaleen listalta"

Muistatko vielä 1960-luvun ja mieskuoron nimeltään Aikamiehet, joka ravisteli perinteisiä käsityksiä kuoromusiikista? Kuoron perustajajäsen Erkki Planting muistelee ainutlaatuisen, yhä keikkailevan kokoonpanon vaiheita.

Elettiin vuotta 1964, kun Erkki Planting oli menossa tapaamaan Pohjoismaisen Sähkö Oy:n musiikkiosaston päällikkö Martti Jäppilää. Jäppilä heitti kesken kaiken ilmoille ajatuksen täysin uudenlaisesta musiikkikokoonpanosta: mieskuorosta, joka laulaisi viihteellistä musiikkia.

− Se oli vaan idea, että kokeillaan, miten käy. Tuolloin ei ollut olemassa mitään vastaavaa. Jollain tavalla meille vain tuli ajatus, että miksei tämä olisi mahdollista, Planting muistelee.

Planting sai koottua kolmentoista miehen ryhmän Helsingin Työväen Mieskuoron laulajista, joihin hän itsekin lukeutui. Kuoro purkitti kaksi kappaletta: Iltatuulen viestin ja Mustan Rudolfin.

− Kesti aikansa ennen kuin kappaleet alkoivat soida radiossa. Ei meillä ollut kovia odotuksia.

Uskomaton listahitti

Kuorolaiset palasivat takaisin leipätyöhönsä, ja Aikamiehet jäi kytemään pinnan alle. Vuonna 1966 hiljaiselo alkoi kuitenkin vähitellen murtua.

Iltatuulen viesti soi ensin muutamia kertoja radio-ohjelmassa Kesämökin gramofoni. Vuotta myöhemmin kappale nousi Matti Paalosmaan juontamaan Kahdeksan kärjessä -radio-ohjelmaan. Tammikuussa 1968 ohjelman nimi muuttui muotoon "Lista".

Iltatuulesta tuli hetkessä hitti ja Aikamiehistä sen myötä ilmiö.

− Kun kappale oli ollut tarpeeksi kauan listalla, ajattelimme, että meidän pitäisi saada se jollain tapaa sieltä pois. Nuorempi väki alkoi jo vihastua siitä, että yksi biisi vie viikoittain yhden paikan.

− Teimme uusia kappaleita sitä varten, että saisimme pudotettua Iltatuulen viestin pois, Planting muistelee naureskellen.

Yleisö ei antanut periksi. Iltatuulen viesti keikkui Listalla ennennäkemättömän pitkään, yli 90 viikkoa.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja