Yövuorotyö yhdistettiin taas diabetesriskiin

6:55

Paljon yövuoroja tekevät vuorotyöntekijät sairastavat tyypin 2 diabetesta päivävuoroissa työskenteleviä todennäköisemmin. Vastaavanlaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta tulokset vahvistavat näyttöä entisestään. Tutkimus perustui 270 000 miehen ja naisen terveys- ja geenitietoihin.

Katso yllä olevalta videolta, mitä Huomenta Suomen juontajan yöunesta saatiin selville mittauksessa.

Tulosten perusteella yövuoroja tekevät vuorotyöntekijät sairastivat tyypin 2 diabetesta 20–40 prosenttia todennäköisemmin kuin tavallista päivätyötä tekevät.

Riskin suuruus riippui siitä, miten paljon yövuoroja henkilö teki. Pysyvästi yötyötä tekevien diabetesriski ei eronnut säännöllistä päivätyötä tekevien riskistä.

Geenitietojen avulla tutkijat pystyivät selvittämään myös mahdollisten diabetekselle altistavien geenimuotojen vaikutuksia, mutta ainakaan tämän tutkimuksen perusteella geenit eivät selittäneet yövuorotyöhön liittyvää sairastumisriskiä. Myöskään osallistujien painoindeksi tai monet muut taustamuuttujat eivät selittäneet yhteyksiä.

Hiljattain julkaistussa kanadalaistutkimuksessa vuorotyön terveyshaitat yhdistettiin univajeeseen, mutta riskejä on selitetty myös vuorokausirytmin häiriintymisellä, ravitsemuksellisilla seikoilla ja muilla elämäntavoilla.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja