Yöpyvät karavaanarit tukkivat lappilaiskunnan parkkipaikat, vaikka leirintäalueelle pääsisi pikkurahalla – paikalliset eivät meinaa mahtua ruokaostoksille: "Osa pistänyt ilmeisesti viimeiset rahansa asuntoautoon"

Innokkaat karavaanarit tukkivat asuntoautoilla Inarin kunnan parkkipaikat ja levikkeet 0:35
Asuntoautoja kaikkialla! Näin täyttä Inarissa on tällä hetkellä.

Paikallisia kummastuttavat asuntoautot, jotka ovat vieneet kaikki kylän parkkipaikat.

Lappiin on tulvinut tänä kesänä enemmän kotimaan matkailijoita kuin vuosiin.

Esimerkiksi asuntoautomatkailun suosio näkyy ja se on ollut huomattavissa lappilaiskylien parkkipaikkojen ja levikkeiden suoranaisella täyttymisellä.

Savottakahvilaa Inarin Laanilassa pitävä Kaisa Särkelä kommentoi MTV Uutisille tällä viikolla, että alueelle saapuneet turistit jättävät autonsa esimerkiksi levikkeille leirintäalueiden sijaan. Roskat unohtuvat myös monilta ottaa mukaansa.

– Roskapusseja jätetään levikkeille, vaikka parinkymmenen metrin päässä olisi molokki. Asuntoautoja parkkeerataan ihan kaikkialle. Yritetään säästää siinä leiriintymismaksu, tuohtunut Särkelä ihmettelee.

Kaikki eivät hyödynnä leirintäalueita tai karavaaniparkkeja

MTV Uutiset tavoitti Inarin kunnassa sijaitsevassa Ivalon kylässä asustavan paikallisen, joka on niin ikään pistänyt merkille asuntoautojen suoranaisen tulvan.

Paikallinen kertoo, että ihmiset eivät enää meinaa saada autojaan parkkiin esimerkiksi ruokakaupassa asioidessaan.

–Joka aamu kun menen töihin, niin pihat on täynnä asuntoautoja. Kauppaan jos menee maitopurkkia ostamaan, niin saa etsiä pitkään parkkipaikkaa, hän kertoo.

Paikallinen kertoo, että Inarista löytyy useita karavaaniparkkeja mutta lähellekään kaikki eivät kuitenkaan jostain syystä halua sitä hyödyntää.

– Täällä on paljon uusia karavaanareita liikkeellä. Heillä ei ole varmaan sellaista käsitystä, että parillakympillä saa hyvät palvelut ja pääsee vaikka saunaan ja suihkuunkin. Osa pistänyt varmaan viimeiset rahansa asuntoauton vuokraan.

Paikallinen kuitenkin ymmärtää, että kesämatkailu on tullut esimerkiksi Inarin kunnalle täytenä yllätyksenä, eikä siihen ole pystytty välttämättä täysin valmistautumaan.

Vaikka parkkipaikat ovatkin tällä hetkellä vähissä, on turistitulva tuonut mukanaan erittäin paljon hyvää.

– Nämä ihmiset kyselevät paljon ja ovat innoissaan Lapin luonnosta. Liikkeiden myynnit kasvaneet myös kovasti. Se on positiivista, paikallinen kertoo. 

"Selkeämmin palvelut näkyviin"

MTV Uutiset haastatteli Lahdesta asuntoautolla Inariin matkustaneita Kallungin ja Pirisen perheitä, jotka kertoivat nauttineensa matkastaan.

Heidän mielestään Inarissa voitaisiin kuitenkin tuoda paremmin palveluita esille, jotta karavaanarit osaisivat toimia paikalla oikein.

– Selkeämmin palvelut näkyviin, kuten vessojen tyhjennyspisteet ja vesipisteet. Niitä pitäisi olla myös enemmän. Nettiin myös paremmin tietoa, että osaa suunnitella reittiä. Sama juttu roskahuollossa, kertoo Jari Kallunki.


Lue myös:

    Uusimmat