Yök! Tästä syystä sinun pitäisi pestä uudet vaatteesi ennen käyttöä

Uusien vaatteiden peseminen on erittäin suotavaa ennen kuin otat ne käyttöön – eritoten, jos olet pöpökammoinen tai herkkäihoinen.

Monet pesevät automaattisesti uudet lakanat tai alusvaatteet ennen käyttöönottoa, mutta entäpä sitten muut vaatteet: laitatko uuden paidan ensin pesuun, ennen kuin sujautat sen yllesi? Niinpä. 

Eritoten ihoa vasten tulevat vaatteet kannattaa kuitenkin pestä ennen käyttöä, mutta miksi?

Pöpöjä ja kemikaaleja – älä riskeeraa terveyttäsi!

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka monet eri kädet ovatkaan käsitelleet vaatetta jo ennen kuin se edes on asetettu vaatekaupan henkariin roikkumaan? Saati sitten kuinka monet kädet ovat hipelöineet ja kosketelleet tuotetta kaupassa? Ja kuinka moni onkaan sovittanut vaatetta ylleen ennen sinua?

Pese aina ennen käyttöä!

–  Alusvaatteet
–  Pyyhkeet
–  Lakanat
–  Vauvan- ja lastenvaatteet
–  Ihoa koskettavat vaatteet – varsinkin, jos olet iholtasi herkkä tai allerginen. 

Tuuleta ennen käyttöä!

– Päällysvaatteet
– Housut
– Takit ja bleiserit

Dermatologian professori Donald Belsito Kolumbian yliopistolta on kuvannut, että vaatteissa voi olla hurja määrä erilaisia pöpöjä, ihoeritteitä, likaa, jopa täitä. Hänen mukaansa uudet vaatteet kannattaisi pestä jopa kahteen kertaan, ennen kuin otat ne käyttöön.

Tämän lisäksi uudet vaatteet voivat aiheuttaa allergisia reaktioita ja iho-oireita, kuten punoitusta, kihelmöintiä ja kutinaa. Oireita esiintyy herkimmin alueilla, joita vaatteet hankaavat, tai joiden iho on herkkä tai hikoilee. Iho-oireita esiintyy eritoten kainaloissa, reisissä, dekolteella.

Uusissa vaatteissa voi nimittäin olla kemikaalijäämiä, ja erilaisia väriaineita. Kemikaaleilla ehkäistään muun muassa vaatteen rypistymistä. Kaukaa tuodut vaatteet voivat sisältää jopa homeenestoaineita.

Jos haluat vältellä tällaisia vaatteita, tunnustele ja tuoksuttele niitä jo kaupassa: jos haju on voimakas ja kangas tuntuu kovalta, voit jättää sen suosiolla henkariin.

Vaatekaappi täydelliseen kuntoon? Näin viikkaat sukat:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja