Mainos

Ympäristöministerin myrkkypitoisuus suuri

Jan-Erik Enestamin ja 12 muun EU-maan ympäristöministerin veren myrkkypitoisuus mitattiin WWF:n toimesta. Ministerin verestä löytyi 38 myrkyllistä kemikaalia.

Maailman luonnonsäätiö WWF otti verinäytteet 13 EU-maan ministeriltä ja kaikkien ministerien verestä löytyi kymmeniä eri kemikaaleja. Ympäristöministeri Jan-Erik Enestamin verinäytteestä löytyi 38 myrkyllistä kemikaalia. Näytteestä mitattiin mm. korkeita PCB-pitoisuuksia. Niin ministeri Enestam kuin WWFkin toivovat, että tulokset vauhdittavat eu:n uuden kemikaalilainsäädännön valmistelua.

Kun ympäristöministeri Jan-Erik Enestam antoi kesällä verinäytteensä tutkittavaksi, hän ei osannut aavistaa, kuinka monia myrkkyjä näytteestä löytyisi.

- Oli se tottakai hyvin epämiellyttävää, vaikka tiesin, etten voi olla puhdas minäkään, Enestam sanoi tulosten selvittyä.

Ministerin veressä erityisen korkeita olivat PCB-yhdisteiden pitoisuudet. Ilmeinen selitys tälle on se, että ministeri asuu meren rannalla Västanfjärdissä ja syö päivittäin Itämeren kalaa. Lisäksi ministerin verestä löytyi mm. torjunta-aineita, palonestoaineita ja keinotekoista hajustetta.

Tulokset kertovat, että kemikaalit säilyvät luonnossa kauan. Esimerkiksi syöpää aiheuttavan PCB:n käyttö kiellettiin Suomessa jo 14 vuotta sitten. Verinäytteestä löytyi myös lukuisia edelleen käytössä olevia kemikaaleja, joiden pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tunneta.

WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen kertoo, että Suomen ympäristössä on valtavasti kemikaaleja, jotka päätyvät ihmiseen. Luukkosen mielestä vaarallisista kemikaaleista pitäisi päästä eroon ja niiden käyttö tulisi lopettaa.

Muiden eu-maiden ministereihin verrattuna Enestamin myrkkypitoisuus on keskitasoa. Keskimäärin ministereistä löytyi 37 kemiallista ainetta. PCB-pitoisuuksillaan Enestam kuitenkin ylsi kärkikolmikkoon. Vaikka ministeri ei aiokaan luopua kalan syönnistä, hän toivoo, että EU:n kemikaalien käyttöä entistä tarkemmin säätelevä laki saataisiin nopeasti voimaan.

Euroopan myrkyllisimmän ministerin titteliä ei tänään päästy jakamaan. Ministerit nimittäin saavat itse päättää, julkistavatko verinäytteidensä tulokset ja tämän kisan voittaja kieltäytyi kunniasta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 19.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.