Venäjä aloitti hyökkäyksen Harkovan alueella, onnistui etenemään

Venäjä aloittanut maahyökkäyksen Harkovassa 1:37
Katso: Venäjä aloittanut maahyökkäyksen Harkovassa, näin Zelenskyi kommentoi.

Venäjän joukot aloittivat perjantaina kiivaan maahyökkäyksen Harkovan alueella Koillis-Ukrainassa.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan alueella käytiin raskaita taisteluja, kun Ukraina vastasi hyökkäykseen maajoukoilla ja tykistöllä. Zelenskyin mukaan Ukraina osasi odottaa hyökkäystä.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan hyökkäys alkoi perjantaiaamuna panssariajoneuvojen tukemana. Puolustusministeriön mukaan Ukraina onnistui estämään läpimurron. Venäjä on tehnyt alueelle myös ilmaiskuja, ministeriö kertoi lausunnossaan.

Korkean ukrainalaisen sotilaslähteen mukaan venäläisjoukot olisivat edenneet alueella kilometrin. Lähteen mukaan Venäjä pyrkii luomaan puskurivyöhykettä Harkovan alueelle estääkseen Ukrainaa iskemästä Venäjän alueelle.

Venäjän puolustusministeriö ei ole kommentoinut hyökkäystä, mutta venäläisten sotabloggarien mukaan alueella käydään kiivaita taisteluita.

Venäjän hyökkäys alueelle on suurin sen jälkeen kun se hyökkäsi Ukrainaan runsaat kaksi vuotta sitten.

Putin puhui puskurivyöhykkeestä jo maaliskuussa

Paikallisviranomaisten mukaan noin viiden kilometrin päässä Venäjän rajasta sijaitsevaa Vovtshanskin kaupunkia tulitettiin perjantaina jatkuvasti kranaateilla. Asukkaita evakuoitiin turvaan sekä Vovtshanskista että sen lähialueilta. Harkovan alueen kuvernöörin Oleh Synjehubovin mukaan ainakin kaksi ihmistä kuoli Venäjän kranaattitulituksessa perjantaina.

Myös Venäjän nimittämään Harkovan miehityshallintoon kuuluvan Vitali Gantshevin mukaan taisteluita käytiin useilla alueilla, myös Venäjän-vastaisen rajan tuntumassa.

– Pyydän näiden alueiden asukkaita olemaan varovaisia ja olemaan lähtemättä suojista, jos siihen ei ole kiireellistä syytä, Gantshev kertoi Telegramissa.

Venäjä on kertonut vallanneensa itärintaman taisteluissa ainakin kaksi kylää kuluvan viikon aikana. Ukraina kärsii sekä ammus- että sotilaspulasta alueella.

Venäjän presidentti Vladimir Putin uhkasi jo maaliskuussa, että Venäjä harkitsee puskurivyöhykkeen perustamista Ukrainan puolelle rajaa suojellakseen Belgorodin ja Kurskin alueita, minne Ukraina on toistuvasti hyökännyt lennokeilla ja tykistöllä.

Lue myös:

    Uusimmat