Mainos

Yllättävätkin asiat voivat aiheuttaa palovaaran lentokoneessa – lukkosula tai suksivoiteiden poistoaine kiellettyjen aineiden listalla

3:41

Finavian turvapalveluiden palveluesimies Joni Pekkanen muistuttaa, että tavalliset esineet kuten irtoakut, tulitikut tai sytyttimet voivat pahimmassa tapauksessa saada aikaan tulipalon jos turvallisuusmääräyksiä ei ole otettu huomioon.

– Sähkötupakan vara-akku on aiheuttanut turvatarkastuksessakin läheltä piti tilanteen akun mentyä oikosulkuun. Tämä johtui siitä, että akun navat osuivat kotiavaimiin ja akku alkoi sulamaan.

– Jos näitä tuotteita löytyy ruumaan menevistä matkatavaroista ne pyritään poistamaan sieltä. Asiakkaan vastuulla on kuitenkin tutustua kuljetusmääräyksiin, muistuttaa Pekkanen.

Pekkanen neuvoo, että irtoakkujen navat tulee suojata oikosululta käsimatkatavaroissa eikä niitä saa palovaaran vuoksi kuljettaa ruumassa lainkaan.

– Toinen yleistynyt kielletty esine ruumassa ovat sähkötupakat ja varavirtalähteet ns. PowerBankit.  

Vain yksi tulentekoväline on sallittu

Pekkanen opastaa, että ruumassa ei saa kuljettaa palovaaran vuoksi tulentekovälineitä kuten tulitikkuja tai sytkäreitä. Poikkeuksen tekevät tulukset, jotka tulee kuljettaa hyvin pakattuina ruumassa.

– Käsimatkatavaroissa saa olla vain yksi tulentekoväline, henkilön yllä olevissa vaatteissa: tulitikkuaski tai tavallisen kokoinen sytkäri. Tämä ja muut vaarallisia aineita koskevista määräykset tulevat kansainvälisistä ICAO:n määräyksistä, muistuttaa Pekkanen.

2:02

Pekkasen mukaan joka syksy retkeilijät yllättyvät siitä, että matkalaukusta on poistettu retkikeittimen kaasupatruuna tai sytytysnesteet.

– Kaasupatruunoita ja sytytysnesteitä ei saa viedä ollenkaan lentokoneeseen, mikä tarkoittaa käsimatkatavaroita ja ruumaa. Keittimen voi kuljettaa ruumassa, mutta se pitää puhdistaa ja kuivata, että polttoainejäämätkin häviävät.

– Retkeilijöiden tulee pakata puukot, linkkuveitset, monitoimityökalut ja muut terävät esineet ruumaan menevään matkatavaraan. Ruumaan suositellaan laitettavaksi myös erilaiset kalastus- ja urheilutarvikkeet sekä ruuanlaittovälineet.

Hiuslakat ja muut kosmeettiset painepakkaukset luokitellaan nesteiksi. Mikäli koko on yli 100ml, tulee nämä pakata ruumaan siten, että painepakkaus ei pääse tahattomasti purkautumaan. 

Rajoituksia hiihtoväelle

Pekkanen muistuttaa, että suksien ja lumilautojen huoltovälineissäkin on rajoituksia.

 – Koneeseen ei saa tuoda ollenkaan suksivoiteiden poistoaineita, fluoripitoisia suksivoiteita, lämmittimiä tai lukkosulia. Lumivyörypakkauksen kuljettamisessa tulee olla lentoyhtiön lupa ja siitä tulee kertoa viimeistään lähtöselvityksessä, sanoo Pekkanen.

Matkalaukkujen turvatarkastuksessa laukusta voidaan poistaa kielletyt tavarat. Laukkuun jätetään kirjallinen dokumentti siitä, miten ja mistä tavaran voi noutaa parin viikon sisällä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.