Yllättävä tunne tekee hyvää terveydelle – katso häikäisevät kuvat ja hämmästy!

Negatiivisuuden ja ikävien tunteiden on osoitettu voivan vaikuttaa haitallisesti terveyteemme. Mutta mikä tuntemus tekee hyvää kehollemme? Vastaus saattaa yllättää.

MSN.com uutisoi Berkeleyn yliopiston tutkimuksesta, joka selvitti miten positiiviset tunteet vaikuttavat kehoomme. Tutkittavia tunteita olivat esimerkiksi myötätunto, ilo ja rakkaus. Tutkimuksessa selvitettiin, miten eri tunteet vaikuttivat tulehdustilaa edistävän interleukiini 6 -eritteen määrään koehenkilöiden syljessä.

Kävi ilmi, että interleukiini 6 -pitoisuus oli sitä pienempi, mitä enemmän koehenkilöt kokivat säännöllisesti positiivisia tunteita. Suurin korrelaatio näkyi erityisesti erään yllättävän tunteen kohdalla: hämmästyksen.

Hämmästyksen tunnetta saatetaan pitää harvinaisena, mutta voi olla, että koemme ihmetystä useammin kuin uskommekaan. Tutkimukseen osallistuneet opiskelijat raportoivat kokeneensa hämmästystä ainakin kolme kertaa viikossa.

– Jotkut ihmiset kokevat ihmetyksen tunteen kuunnellessaan musiikkia, toiset katsoessaan auringonlaskua, osallistuessaan mielenosoitukseen tai nähdessään lasten leikkivän, tutkimusta johtanut psykologian professori Dacher Keltner listaa.

Keltner määrittelee hämmästyksen tunteen hyvin maanläheisesti, mutta osuvasti: se on sitä, että jokin saa ihosi kananlihalle. Hän kehottaa hankkimaan mahdollisimman paljon näitä ihmetyksen sekaisia tuntemuksia.

Lähde Msn.com

Haluatko kokea hämmästystä?

Katso nämä kuvat ja anna väreiden juosta selkäpiitä pitkin. Klikkaamalla kuvaa näet sen isommassa koossa.

Lue myös:

    Uusimmat