Niin kutsutulla salaatti ja viini -ruokavaliolla elävät saattavat tietämättään olla suuremmassa riskissä sairastua rintasyöpään.
American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan niin kutsutulla salaatti ja viini -ruokavaliolla elelevät saattavat tietämättään nostaa riskiään sairastua rintasyöpään. Tutkijat seurasivat 92 000 naisen ruokavalioita sekä sitä, moniko heistä sairastui rintasyöpään.
Naiset jaettiin viiteen yleiseen ryhmään syömistottumustensa perustellaa. Lihaa ja paistettua ruokia syövät luokiteltiin runsasrasvaiseen ja -proteiiniseen ryhmään, pizzaa, burritoja ja spaghettia usein syöneet puolivalmisteruokaryhmään, etniseen ryhmään kuuluivat muun muassa linssejä, palkokasveja, soijaa ja riisiä syöneet ja kasvispohjaiseen ryhmään kuuluivat ne, jotka söivät paljon hedelmiä ja vihanneksia. Lisäksi oli salaatti ja viini -ryhmä, jossa syötiin paljon vihanneksia, vähärasvaisia kastikkeita, kalaa ja viiniä.
Tutkijat huomasivat, että riski sairastua rintasyöpään väheni kasvispohjaisessa ryhmässä, mutta kohosi liki 30 prosentilla salaatti ja viini -ryhmässä.
Kevyttuotteet syypäänä?
Tutkijoita ei yllättänyt kasviksia paljon syöneiden naisten pienempi riski sairastua, mutta yllättävää oli salaatti ja viini -ryhmän kohonnut riski. Viinistä ei kuitenkaan löydetty syypäätä, vaan muitakin tekijöitä tutkittiin.
– Salaatti ja viini -ruokavalio kuulostaa sellaiselta, mitä ihmiset syövät, kun tarkkailevat kaloreitaan, mutta eivät tiedä, miten syödä terveellisesti, analysoi Yalen yliopistosta.
