Yllättävä ruokakikka taltuttaa stressin – ainakin 48 tunniksi!

Uusiseelantilaisen tutkimuksen mukaan stressin ja huonon tuulen voi karkottaa syömällä tarpeeksi hedelmiä ja vihanneksia.

Huonoja päiviä sattuu kaikille: stressi, surut ja matalat energiatasot saattavat sysätä lohturuoan pariin. Uuden tutkimuksen mukaan on kuitenkin mahdollista saada hymy huulille – nimittäin syömällä.

Tutkimuksen mukaan hedelmiä ja vihanneksia 7–8 annosta päivässä syöneet olivat normaalia rauhallisempia, iloisempia ja energisempiä sekä samana päivänä niitä syötyään että vielä seuraavanakin päivänä. British Journal of Health Psychology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hedelmät ja vihannekset nimenomaan vaikuttavat mielialan muuttumiseen paremmaksi eikä toisinpäin.

Estä alakulo säännöllisellä tankkauksella

Mistä se sitten johtuu? Tutkijoiden mukaan hedelmien ja vihannesten sisältämät kompleksiset hiilihydraatit lisäävät serotoniinin määrää aivoissa, mikä saa olon tuntumaan hyvältä. Myös yksittäiset ravintoaineet, kuten flavonolit ja omega-3-rasvahapot, jotka tehostavat kognitiivista toimintaa, saattavat vaikuttaa mielialaan. Sen sijaan rasvat ja puhdistetut sokerit vähentävät proteiinia, joka ehkäisisi huonoa mielialaa ja jopa masennusta.

Vaikka voisi ajatella, että runsas terveellisten ruokien syönti ajaisi jatkossakin hyviin valintoihin, näin ei kuitenkaan tutkimuksen mukaan ole.

– Ihmiset eivät ymmärtäneet, että hedelmät ja vihannekset saivat heidät tuntemaan olonsa paremmaksi, tutkimusta johtanut Tamlin Conner uusiseelantilaisesta Otagon yliopistosta kertoo.

Tutkimustuloksia voi testata käytännössä syömällä joka päivä 7–8 annosta hevi-osaston tuotteita. Conner muistuttaa, että vaikka terveellisesti syövän mieliala voi suurimman osan ajasta olla hyvä, sekin vaihtelee hedelmien ja vihannesten määrästä riippuen. Siksi Connerin mukaan kannattaisikin ottaa tavoitteekseen syödä joka päivä tarvittava määrä näitä terveellisiä herkkuja, ettei alakulon hetkiä pääsisi vahingossakaan syntymään.


(MTV3)

Lähde: Prevention

Lue myös:

    Uusimmat