Ylistetty ruokavalio saattaa säästää Alzheimerilta – ehkäisee useita muitakin sairauksia

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26
Terveellinen vaihtoehto vai piilosokeripommi? Katso videolta, kuinka paljon sokeria välipalat sisältävät.

Välimeren alueen perinteistä ruokavaliota noudattavat näyttäisivät säästyvän Alzheimerin taudilta ja muistioireilta muita todennäköisemmin. Ruokavalio saattaa muun muassa vähentää haitallisia proteiinikertymiä aivoissa.

Perinteinen Välimeren ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, johon osallistui 170 tervettä ja 340 suurentuneessa Alzheimerin taudin vaarassa olevaa. Osallistujille tehtiin aivokuvaukset ja dementiatestejä ja heiltä otettiin selkäydinnestenäytteet.

Tulosten perusteella kaikkein välimerellisimmin ruokailevien aivot olivat paremmassa kunnossa alueilla, jotka on liitetty Alzheimerin tautiin. He myös pärjäsivät muita paremmin testeissä, joissa mitattiin muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja.

Yhteydet olivat samanlaisia, kun tutkijat tarkastelivat osallistujien selkäydinnestenäytteitä. Terveellistä ruokavaliota noudattavien näytteissä oli vähemmän merkkejä tau- ja amyloidiproteiineista, joita kertyy Alzheimerin tautia sairastavien aivoihin.

Lukuisia sairauksia ehkäisevä ruokavalio

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta kasvispainotteinen ja monipuolinen ruokavalio on yhdistetty pienempään muistisairauksien riskiin aikaisemminkin. Mekanismin tarkka ymmärtäminen edellyttää kuitenkin lisää tutkimuksia.

Välimerellinen ja kasvispainotteinen ruokavalio ehkäisee myös sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta ja lukuisia muita sairauksia.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

Lämmin lehtikaali-halloumisalaatti on herkullista sellaisenaan tai muun ruoan lisänä. Katso helppo resepti videolta!

Lämmin halloumisalaatti – testaa Katin helppo resepti! 0:49

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat