Ylioppilas, näin onnistut valokuvassa

Palkittu muotokuvaaja neuvoo, kuinka onnistut ylioppilaskuvassa.

Vuoden muotokuvaajaksi vuonna 2011 valitun Mikaela Löfrothin mukaan ylioppilaskuvaan ei kannata sännätä virallisena juhlapäivänä.

– Kuvaajilla on silloin tosi kova ruuhka. Kun kuvattavaksi menee tavallisena päivänä, aikaa jää enemmän itse kuvaustilanteeseen, Löfroth neuvoo.

Ennen valokuvausstudioon astumista on hyvä meikata kasvot kiiltoa ehkäisevällä puuterilla ja kiinnittää huomiota pukeutumiseen.

– Huivi kannattaa jättää kotiin, sillä se ei toimi kuvissa, etenkään ylioppilaskimpun kanssa. Myös suuret kontrastit, kuten valkoinen ylioppilaslakki ja musta asu eivät välttämättä toimi, kuten ei vitivalkoinenkaan.

– Poikia suosittelen harjoittelemaan solmion solmimista etukäteen, jotta se ei ole kuvaustilanteessa liian pitkä tai lyhyt, Löfroth kertoo.

Kuvaustilanne vaatii ihmistuntemusta

Moni jännittää kuvaustilannetta niin paljon, että tuoliin istuessa hymy hyytyy tai hyväkin ryhti lässähtää.

– Unelmien kuva onnistuu helpoiten, kun nostaa rinnan rottingille ja kiertää vartaloa hieman sivuun, Löfroth neuvoo.

Kuvattavan rentouttaminen on kuitenkin valokuvaajan vastuulla. Mieluisan musiikin soittaminen tai jutteleminen voivat rentouttaa jännittäjää.

– Jokaisella kuvaajalla on omat keinonsa siihen, kuinka kuvaustilanteesta saa miellyttävän. Itse käytän mahdollisimman vähän teknisiä termejä ja ohjaan kuvattavaa paljon.

Löfroth myöntää, että suomalaiset ovat ujoja kuvattavia. Useat valittelevat epäonnistuvansa kuvissa aina tai olevansa epäkuvauksellisia.

– Silloin kuvattavalle voi näyttää hänestä otettuja kuvia. Moni rentoutuu kun näkee, että mukana on onnistuneita otoksia, Löfroth sanoo.

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Kuva: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja