Yli 3000 lasta söi kannabista sisältäviä tuotteita Yhdysvalloissa vuonna 2021 – nuorimmat alle 5-vuotiaita

New York ryhtyy myymään kannabista viihdekäyttöön 6:42
Katso myös: New York ryhtyy myymään kannabista viihdekäyttöön

Syötäviä kannabistuotteita vahingossa nielevien lasten määrä on viime vuosina kasvanut dramaattisesti, selviää tiistaina julkaistusta tutkimuksesta.

Tieteellisessä Pediatrics-lehdessä julkaistu artikkeli kertoo, että terveysviranomaisten mukaan vuonna 2017 yli 200 viisivuotiasta tai sitä nuorempaa lasta söi kannabista sisältävän tuotteen. Vuonna 2021 vastaavia tapauksia oli yli 3  050.

Kannabista sisältävät tuotteet ovat usein karkkeja, suklaata tai keksejä, joten ne voivat houkutella lapsia. Tuotteiden syömisellä voi olla lapsille vakavia seurauksia.

Viiden vuoden aikana noin 7  000 raportoidusta tapauksesta yksikään ei ollut johtanut kuolemaan. Vajaassa kymmenesosassa lapsi oli kuitenkin tarvinnut tehohoitoa, ja lähes 15 prosenttia päätyi sairaalaan. Oireina oli muun muassa keskushermoston häiriöitä, oksentelua ja sydämen tiheälyöntisyyttä. Potilaita hoidettiin suonensisäisellä nesteytyksellä.

Tutkituissa tapauksissa lasten mediaani-ikä oli kolme vuotta.

Tältä näyttää kannabisliikkeessä Yhdysvalloissa – ensikertalainen Kevin:"Poltin marihuanaa 30 vuotta sitten" 6:36
Tältä näyttää kannabisliikkeessä Yhdysvalloissa – ensikertalainen Kevin: "Poltin marihuanaa 30 vuotta sitten"

Tutkijat haluavat tuotteet lukkojen taa

Tutkimuksen aloitusvuonna 2017 kannabiksen viihdekäyttö oli laillista kahdeksassa Yhdysvaltojen osavaltiossa sekä pääkaupunki Washingtonissa. Viime vuoden toukokuun loppuun mennessä viihdekäytön sallivien osavaltioiden määrä oli noussut 18:aan.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan tapausten määrän kasvu todennäköisesti liittyy siihen, että aiempaa useampi osavaltio sallii kannabiksen viihdekäytön aikuisille.

Yli 90 prosentissa tapauksista lapsi nieli kannabistuotteita kotonaan. Tutkijat toivovatkin, että huoltajia opastetaan säilyttämään kannabistuotteita lukollisissa rasioissa lasten ulottumattomissa.

Lisäksi tuotteet pitäisi tutkijoiden mielestä pakata läpinäkymättömiin pakkauksiin, joissa on yksinkertaiset etiketit sekä selkeät varoitukset tuotteen liiallisen käytön seurauksista.

Joissakin osavaltioissa, kuten Kaliforniassa, vastaavia toimia on jo otettu käyttöön. Maanlaajuista sääntelyä kannabistuotteiden pakkauksista ei ole.

Lue myös:

    Uusimmat