Yli 130 uhria vaatinutta koronavirusta vastaan kehitetään kiivaasti rokotetta – suomalaisasiantuntija: "Vielä on pitkä matka, että se olisi käytössä"

5:31

Maailmalla leviävää koronavirusta vastaan kehitetään kiivaasti rokotetta.

Kiinan Wuhanista levinnyttä uudenlaista koronavirusta vastaan ei toistaiseksi ole lääkehoitoa.

Virukseen on kuollut jo yli 130 ihmistä, ja tartuntoja on vahvistettu Kiinassa jo lähes 6 000.

Suomessa epäillään parhaillaan koronavirustartuntaa Wuhanista Suomeen saapuneella kiinalaisturistilla. Hänestä otettujen näytteiden on määrä valmistua tänään alkuillasta.

"Vielä on pitkä matka, että rokote olisi käytössä"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava tutkija Jussi Sane kertoi MTV:n Uutisaamussa, että rokotteen saamiseen käyttöön menee vielä pitkään.

– Kehitystyö on alkuvaiheessa, ja menee varmasti useita kuukausia ennen kuin se (rokote) pääsee niin sanottuun ensimmäisen vaiheen kokeisiin.

– Siitä on vielä pitkä matka siihen, että se olisi käytössä, Sane arvioi.

"Luotettavia ennusteita leviämisestä ja käyttäytymisestä ei pystytä tekemään"

Viranomaiset eivät vielä uskalla arvioida, kuinka vaarallinen koronavirus on esimerkiksi aiemmin epidemiana levinneisiin sarsiin ja mersiin nähden.

– Tietopalasia puuttuu, että voidaan tehdä kunnon arvio siitä, mitkä tämän vakavuusaste ja tarttuvuus ovat sarsiin verrattuna.

Toistaiseksi koronavirukseen on kuollut vähemmän ihmisiä kuin sarsiin, mutta Sane huomauttaa, että tilanne voi muuttua.

Koronaviruksen käyttäytymistä ja leviämistä maailmalla on hankala ennustaa, mutta myös THL tekee siitä erilaisia skenaarioita.

– Luotettavia ennusteita ei pystytä tekemään. Se voi laantua tai voimistua. Mutaatioita tapahtuu koko ajan, siinä ei ole mitään ihmeellistä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja