Koronavirustartuntoja on vahvistettu yhteensä 24 maassa Kiinan ulkopuolella, Kiinassa ainakin 17 200 tartuntaa – MTV Uutiset seuraa viimeisimpiä käänteitä

1:02
Video: Palautuslento saatu Wuhanista Ranskaan – mukana kolme suomalaista.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Kiinasta lähtöisin olevan koronaviruksen leviämistä. Viimeisimmät käänteet ja tiedot päivittyvät ylimmäksi, ja niiden alta löydät vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin taudista. Mitkä ovat oireet, miten tauti tarttuu, miten siltä voi suojautua ja mitä tehdä jos tartuntaa epäilee? Muun muassa näihin löytyy vastaus.

4.2. Koronavirukseen kuolleita on Kiinassa nyt 425. Kiinalaisviranomaiset vahvistivat tiistaina myös yli 3 200 uutta tartuntatapausta. Yhteensä tartuntoja on Kiinassa jo yli 20 400.

Japani on pannut karanteeniin yli kolmea tuhatta ihmistä kuljettavan risteilyaluksen koronavirusvaaran vuoksi Jokohaman satamassa.

Viruksen leviämisellä on myös suuria vaikutuksia Kiinan talouteen. Pörssikurssit ovat sukeltaneet ja huhtikuulle kaavailtu Formula 1 -kilpailu Shanghaissa on vaarassa.

3.2. Koronavirustartuntoja on vahvistettu yhteensä 24 maassa Kiinan ulkopuolella.

Koronavirus on nyt tappanut Manner-Kiinassa enemmän ihmisiä kuin 2000-luvun alun sars-epidemia. Kiinan viranomaiset vahvistivat tänään 57 uutta kuolonuhria, joten yhteensä kuolemantapauksia on maassa nyt 361.

Kiinan viranomaiset vahvistivat myös yli 2 800 uutta tartuntatapausta, joista yli 2 100 Hubeissa. Yhteensä tartuntoja on Kiinassa vahvistettu nyt yli 17 200.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tauti näkyy tällä hetkellä lähinnä lisääntyneinä yhteydenottoina. Soittajilla on ollut joko kontakteja Kiinaan tai sitten heillä on hengitystieinfektioita. Kaikki epäilyt ovat kuitenkin osoittautuneet turhiksi eikä näytteidenottoon ole tarvinut ryhtyä. 

2.2. Suomen ulkoministeriö ja Pekingin suurlähetystö ovat avustaneet Wuhanin kaupungista 3 suomalaista ja yhden muunmaalaisen perheenjäsenen Ranskan toteuttamalle kotiutuslennolle. Ulkoministeriön mukaan lento on laskeutunut Ranskaan.

Ensimmäinen koronaviruskuolema Kiinan ulkopuolella on todettu Filippiineillä Kaakkois-Aasiassa, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. Kuollut on kiinalainen mies, jolla oli yhteys Wuhaniin.

Tuoreiden lukujen myötä Manner-Kiinassa on nyt ainakin 14 300 vahvistettua tartuntaa.

Viranomaisten mukaan virukseen on kuollut yhteensä ainakin 304 ihmistä. 

1.2. Uhriluku jatkaa kasvamistaan. Kiinassa 259:n on varmistettu kuolleen koronavirukseen. Todettujen tartuntojen määräksi maa kertoo lähes 11 800.

31.1. Koronavirusepidemia jatkaa leviämistään. Vahvistettuja kuolemantapauksia on nyt yli 200, ja lähes 10 000 on sairastunut tautiin vahvistetusti.

Uuden koronaviruksen lähtömaassa Kiinassa on jo yli 100 000 ihmistä tarkkailussa mahdollisen tartunnan takia. Massiivisten eristämistoimien kohteena Wuhanin kaupungissa ja sitä ympäröivässä Hubein maakunnassa on jopa 50 miljoonaa ihmistä.

Alla näkyy interaktiivinen kartta, johon uusimmat tiedot taudin leviämisestä päivittyvät. Tästä linkistä pääset käsiksi karttaan suurempana.


Ei uusia tapauksia Suomessa

MTV Uutiset kertoi eilen Finnairin lennosta, jolla ollut matkustaja eristettiin koronaepäilyn vuoksi. Tartunnalle ei ole tullut vahvistusta, ja kaikki muut lennolla olleet matkustajat pääsivät jatkamaan matkaa.

Tänään tuli myös tieto, että kahdelta Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä karanteenissa olevalta henkilöltä keskiviikkona otetut näytteet ovat osoittautuneet negatiivisiksi. He olivat altistuneita pitkään Suomessa ensimmäiselle varmistuneelle koronapotilaalle.

30.1. THL:n mukaan Suomessa virukselle altistuneita saattaa sittenkin olla aiemmin ennakoitua enemmän. Nyt lukema on 24 ja kaikkia altistuneita ei ole onnistuttu tavoittamaan, sillä ainakin osa heistä on matkailijoita. 

Lisäksi Venäjä on ilmoittanut sulkevansa Kiinan rajansa estääkseen viruksen leviämisen pidemmälle. Venäjä lakkaa toistaiseksi myöntämästä sähköisiä viisumeja kiinalaisille.

Finnair ei ota uusia varauksia Manner-Kiinan lennoille toistaiseksi. Lentoja ei ole peruttu, mutta niihin ei oteta uusia varauksia, yhtiön viestinnästä tarkennetaan.

THL:n terveysturvallisuusjohtaja kommentoi torstaiaamuna Uutisaamussa, että tiedetyt tartunnat ovat vain jäävuoren huippu, ja todellinen kuva taudin vakavuudesta saadaan viiveellä. 

29.1. Suomen ensimmäinen varmistettu koronavirustartunta on todettu Lapissa. Tartunta oli Kiinan Wuhanista kotosin olevalla kiinalaisturistilla. Altistuneita on viranomaisten mukaan 15.

THL järjesti aiheesta infon klo 18.

EU-komission ensimmäisen evakuointilennon on määrä lähteä tänään Kiinan Wuhaniin, ilmenee komission tiedotteesta. Koneella on tarkoitus tuoda pois noin 250 ranskalaista.

Toisen lennon on ilmoitettu lähtevän myöhemmin viikolla, ja sillä lennolla Wuhanista on poistumassa runsaat 100 EU-kansalaista.

Brittiläinen lentoyhtiö British Airlines ilmoitti keskeyttäneensä lennon Manner-Kiinaan. Myös Finnair sekä venäläinen Ural Airlines ovat keskeyttäneet osan lennoistaan.

Tartuntaepäily Lapissa – tulokset selviävät tänään

Infektiotautien lääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä kertoi eilen MTV Uutisille, että alle 40-vuotias kiinalaisturisti hakeutui tiistaina Ivalossa päivystykseen hengitystieoireiden ja kuumeen vuoksi.

Henkilö on tällä hetkellä eristyksissä ja hänestä otetut näytteet lähetetään THL:ään analysoitavaksi.

– Uskon, että iltapäivällä tai illalla tiedämme jo, onko kyseessä koronavirus, Broas sanoo.

Uusia kuolemantapauksia lähes 30

Hubein maakunnan viranomaiset ja Kiinan valtion terveysviranomaiset vahvistivat keskiviikkona 26 uutta kuolonuhria. Tällä hetkellä koronavirustartunta on koitunut kaikkiaan ainakin 132 ihmisen kuolemaan. 

Viranomaiset kertoivat myös yli tuhannesta uudesta vahvistetusta tartunnasta, mikä nostaa vahvistettujen tartuntojen määrän Kiinassa jo lähes 6  000:een.

Viranomaiset kertoivat lisäksi tarkkailevansa yli 9  000:ta epäiltyä tapausta. 

28.1. Koronaviruksen leviäminen Euroopassa on ottanut uuden askeleen. Taudin todettiin maanantai-iltana levinneen Saksaan. Aiemmin vahvistettu tapaus on todettu Ranskassa.

Saksan tautitapaus on merkittävä sikälikin, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kyseinen koronavirus on siirtynyt ihmisestä toiseen Euroopassa.

Aiemmin tänään kerrottiin, että kuolonuhrien määrä on noussut yli sadan. Tautitapauksia on Kiinassa vahvistettu yli 4000. Asiantuntijat varoittavat, että virustartunnat saattavat jatkua vähintään kuukausia ja koskevat kymmeniätuhansia ihmisiä.

Nämä ovat koronaviruksen oireet

Koronaviruksen Kiinan Wuhanista lähtöisin oleva ärhäkkä versio muistuttaa oireiltaan keuhkokuumetta. Sen oireita ovat kuume, yskä ja hengenahdistus, kertoo THL. WHO:n mukaan se voi aiheuttaa myös ripulia ja kiputiloja. Vakavissa tapauksissa potilaan munuaiset voivat pettää, ja seurauksena on voinut olla jopa kuolema.

Taudin itämisaika on määritelty toistaiseksi 1-14 päiväksi ennen kuin oireita on ilmaantunut.

Pääosin sairastuneiden oireet ovat olleet lieviä, ja suurin osa sairastuneista onkin toipunut hyvin. Vakavampia oireita saaneilla on ollut usein jokin perussairaus, tai he ovat olleet iäkkäitä.

Näin koronavirus tarttuu

Koronavirukset tarttuvat ihmisten välillä yleensä hengitystie-eritteiden välityksellä ilman tai pintojen kautta, eli samoin kuin tavallinenkin nuhaflunssa. Tauti voi tarttua ihmisestä toiseen jo itämisaikana.

Kosketuksen kautta suun ja silmien limakalvoihin leviävä tartunta on yleinen tapa sairastua. Vielä ei tiedetä, kuinka kauan virus selviää hengissä pinnoilla, sillä kunnon tutkimustietoa ei yksinkertaisesti ole vielä olemassa. Kosteilla pinnoilla se selviää kuitenkin pidempään kuin kuivilla.

Viruksen alkulähde on saatu jäljitettyä wuhanilaiselle eläintorille, josta sen uskotaan tarttuneen eläimestä ihmiseen. WHO suosittaakin, että tartunta-alueilla tulisi välttää kontaktia eläimiin.

Suojautuminen koronavirukselta

Hyvä käsihygienia, sairastuneiden välttäminen ja aivastaminen nenäliinaan tai hihaan ovat ydinkeinoja tartunnalta suojautumiseksi. Toistaiseksi riski saada tartunta muualla kuin tietyillä alueilla Kiinassa on häviävän pieni.

Uutiskuvissa näkyy runsaasti hengityssuojaimia koronavirukseen liittyen, mutta se ei suojaa automaattisesti tervettä ihmistä tartunnalta. Suojaimilla on tärkeä rooli myös siinä, ettei jo sairastunut levitä virusta aivastelemalla eteenpäin.

3:55
Pelko koronaviruksen leviämisestä tyhjensi apteekkien hyllyt Suomessakin. Hengityssuojien hyöty sairauden välttämiseksi on kuitenkin pieni.

Mitä tehdä, jos epäilet itselläsi tartuntaa?

Jos olet matkustanut koronaviruksen leviämisalueilla ja epäilet itselläsi tartuntaa, niin toimi näin: THL kehottaa ottamaan ensiksi puhelimella yhteyttä terveyskeskukseen tai matkavakuutuksen tiedoissa mainittuun puhelinnumeroon. Näin saa ohjeet hoitoon hakeutumisesta.

THL:llä on käytössään testejä, joilla tauti voidaan varmistaa tai sulkea pois.

Kuinka ison vaaran virus aiheuttaa?

Kiinasta maailmaa kiertämään lähtenyt koronavirus on viranomaisille vielä suurelta osin arvoitus. Suomalaisasiantuntijan mukaan virus etenee poikkeuksellisen nopeasti ja tarttuu helpommin kuin jopa pelätty sars.

Vielä ei tiedetä, kuinka suuri vaara siitä aiheutuu verrattuna kahteen muuhun pelättyyn koronavirukseen: SARSiin ja MERSiin. Varmaa on, että nyt yli sadan noussut uhrimäärä tulee vielä moninkertaistumaan, kertoo Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen asiantuntija Pasi Penttinen.

Kiinan viranomaiset ovat tehneet ensimmäiset arviot niin sanotusta R0-luvusta, joka kuvastaa sitä, miten monta ihmistä keskimäärin yksi sairastunut tartuttaa. Luku on noin kaksi, mikä tekisi uudesta koronaviruksesta helpommin tarttuvan taudin kuin esimerkiksi SARS.

Koronavirus Suomessa

Ulkoministeriö suosittaa suomalaisille, että matkustamista Wuhanin kaupunkiin sekä muualle Hubein maakuntaan Kiinassa tulee välttää. Muiden maiden osalta Ulkoministeriö ei ole antanut uusia matkussuosituksia.

Koronavirus maailmalla

Koronaviruksen ensimmäiset tapaukset havaittiin Wuhanin kaupungissa joulukuussa. Vain reilussa kuukaudessa se on levinnyt ympäri maailmaa. Katso alta video sen leviämispaikoista tammikuun 25. päivään mennessä.

3:35

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja