Koronaviruksen uhriluku nousee – Kiina vahvisti yli 20 uutta kuolemantapausta

Koronavirusepidemia aiheuttaa vakavaa epävarmuutta alkaneen vuoden talousnäkymiin 2:07
Koronavirusepidemia aiheuttaa vakavaa epävarmuutta alkaneen vuoden talousnäkymiin

Kiinan koronavirukseen on kuollut jo 132 ihmistä. Hubein maakunnan viranomaiset ja Kiinan valtion terveysviranomaiset vahvistivat keskiviikkona 26 uutta kuolonuhria.

Viranomaiset kertoivat myös yli tuhannesta uudesta vahvistetusta tartunnasta, mikä nostaa vahvistettujen tartuntojen määrän Kiinassa jo lähes 6  000:een.

Viranomaiset kertoivat lisäksi tarkkailevansa yli 9  000:ta epäiltyä tapausta. 

Tartuntatapauksia on todettu myös Kiinan ulkopuolella, esimerkiksi muissa Aasian maissa, Australiassa ja Euroopassa.

Rovaniemelläkin on parhaillaan eristyksissä kiinalainen turisti koronavirusepäilyn takia.

Tartuntatapausten määrä ylittää nyt Manner-Kiinassa vuosien 2002–03 sars-epidemian vastaavan lukeman. Sarsin sai Manner-Kiinassa vahvistetusti 5 327 ihmistä ja siihen kuoli 349. Maailmanlaajuisesti sars tappoi yli 770 ihmistä.

Maat evakuoivat kansalaisiaan Wuhanista

Japani ja Yhdysvallat lennättivät keskiviikkona satoja kansalaisiaan pois viruksen piinaamasta Wuhanin kaupungista. Myös EU-komissio on kertonut, että EU-maiden kansalaiset aiotaan evakuoida kaupungista lentokoneella.

Yli 50 miljoonaa ihmistä on jumissa Wuhanissa ja sen ympäristössä, sillä liikenneyhteydet kaupungista muualle Kiinaan ovat poikki viruksen leviämisen estämiseksi. Myös turistimatkoja Kiinasta ulkomaille on vähennetty ja koulujen ja yliopistojen lomakautta on jatkettu.

Kiinalle kiitosta ja kritiikkiä

Kiinan viranomaiset ovat saaneet kiitosta siitä, että ne ovat reagoineet tämänkertaiseen virukseen nopeammin ja olleet tiedotuslinjassaan avoimempi kuin sarsin kohdalla.

Kiinaa on kuitenkin myös kritisoitu hitaasta reagoinnista ja yhteistyöhaluttomuudesta. Yhdysvallat on kritisoinut Kiinaa haluttomuudesta ottaa apua vastaan.

Rokote on kehitteillä

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi tiistaina, että Kiina päästää ryhmän kansainvälisiä asiantuntijoita maahan tekemään yhteistyötä kiinalaistutkijoiden kanssa. Kiina on julkistanut koronaviruksen genomin kansainvälisten tutkijoiden käyttöön, mutta ei ole suostunut jakamaan itse virusta ulkomaisten laboratorioiden kanssa.

Australiassa tutkijat onnistuivat kuitenkin kasvattamaan koronavirusta potilaalta saadusta näytteestä ja lupasivat jakaa sitä WHO:n kautta. Doherty-instituutin tutkijoiden mukaan viruksen avulla pystytään selvästi aiempaa paremmin diagnosoimaan potilaita ja siitä on apua myös rokotteen kehittämisessä.

Kymmeniä kuollut ja yli tuhat sairastunut – karttakuva näyttää, kuinka koronavirus leviää maailmalla 3:35
Kymmeniä kuollut ja yli tuhat sairastunut – näin koronavirus leviää maailmalla

29.1.2020 kello 6.42: Lisätty sars-epidemian vertailu sekä Kiinan toiminnasta saatu palaute. 

Lue myös:

    Uusimmat