Ylen Jungner: Digipäätökset kansalaisten toiveita

Myöhäiset muutokset digilähetysten vastaanotossa saattavat sekoittaa sekä kansalaisten mieliä että digiboksien kauppaa, arvioi liikenne- ja viestintäministeriön asiantuntija. Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungnerin mielestä digiboksi kannattaa hankkia, vaikka pakko onkin poistumassa.

Liikenne- ja viestintäministeriössä ollaan yllättyneitä Yleisradion tuoreimmista digitelevisiolinjauksista, kertoo projektipäällikkö Tauno Äijälä.

Yleisradio ilmoitti tänään sallivansa sen, että kaapeliyhtiöt voivat lähettää analogista tv-kuvaa myös digiaikaan siirtymisenkin jälkeen.

- Kyllä se sillä tavalla tuli yllätyksenä, että on tietysti mietitty, että miten tämä prosessi etenee, mutta on samalla myös nähty hyvät peittoluvut. Kansalaisista 61 prosenttia oli hankkinut digiboksin tammikuussa ja antennipuolella jopa 76 prosenttia, Äijälä sanoo.

Äijälä uskoo, että ensi viikolla tulevat uudet peittoluvut ovat vieläkin parempia. Hän uskoo, että silloin jo yli 80 prosenttia kansasta on siirtynyt digiaikaan. Äijälä kuitenkin arvelee, että Ylen päätös hämmentää ihmisiä siinä määrin, että digiboksien myynti tyrehtyy ainakin tilapäisesti.

Äijälä mukaan analogisen tv-kuvan sallimisesta voidaan neuvotella, jos yhtiöt lähestyvät ministeriötä ja tv-yhtiöitä.

Jungner: Ei huijausta

Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner perustelee päätöstä sallia analogisten lähetysten jatkua kansalaislähtöisyydellä.

- Meihin oltiin taloyhtiöistä yhteydessä ja kovasti toivottiin mahdollisuutta siellä vastaanottopäässä muuntaa singnaali analogiseksi ja, ei löytynyt syitä kieltäytyä ja niinpä lupa myönnettiin, Jungner sanoi MTV:n Kymmenen uutisten haastattelussa. Jungnerin mukaan parempi tehdä päätös nyt kuin heinäkuussa, jolloin asia olisi ollut vielä vaikeampaa.

Varsinkin digiboksin ostaneiden vanhusten pelätään tuntevan itsensä petetyiksi, kun boksia ei välttämättä olisikaan tarvinnut hankkia. Jungnerin mielestä ei ole kyse huijaamisesta. Hänen mielestään boksi on kannattanut ja kannattaa hankkia sillä digi-tv on tulevaisuuden tapa katsella televisiota.

MTV ei näe esteitä analogisille lähetyksille

Tällä viikolla julkisuuteen tulleet tiedot YLEn ja Nelosen kannasta tv-kanaviensa analogiseen jakeluun kaapeliverkoissa ovat hämmentävän nopeasti muuttaneet digitalisoinnin asetelmia.

- Tässä tilanteessa MTV MEDIA ei näe mitään estettä sille, että kaapeliyhtiöt jakelevat tv-kanavamme myös analogisina, digitaalisia maksukanaviamme lukuunottamatta. Digitaalinen signaali täytyy luonnollisesti jaella kaikkiin talouksiin, sanoo MTV:n varatoimitusjohtaja Mikko Räisänen.

Kaapeliyhtiöiden virallista lähestymistä asiassa odotetaan lähipäivinä.

Nopeasti muuttunut tilanne saattaa häiritä kaapelitalouksien digitalisointia. MTV MEDIA:n mukaan analogisen jakelun jatkumisen ainoana tavoitteena on kuluttajien hyvä palvelu ja katsojakunnan säilyttäminen.

- Kaapelitalouksien digitalisointi on kaikkien etu ja MTV myötävaikuttaa jatkossakin tämän edistämiseen, Räisänen sanoo.

Yle ja Nelonen puoltavat

Yleisradion hallituksen puheenjohtaja Hannu Olkinuora sanoo, ettei Yle periaatteessa vastusta digisignaalin muuttamista analogiseksi. Olkinuora myöntää kuitenkin, että toteutuessaan digisignaalin purkaminen asettaisi kaapeli- ja antennitaloudet eriarvoiseen asemaan.

Yle vaatiikin, että myös alkuperäisen digitaalisen signaalin pitää olla kaikkien saatavilla. Olkinuora korostaa myös, että asiasta päättää viime kädessä liikenne- ja viestintäministeriö.

Myös Nelonen aikoo sallia kanavansa analogisen jakelun kaapeli-tv-verkoissa syksylläkin. Kaapeliyhtiöt eivät ole vielä virallisesti tiedustelleet asiaa, mutta lupa on tarkoitus myöntää, sanoo Nelosen liiketoimintajohtaja Juha-Pekka Louhelainen.

Yle kertoi tällä viikolla sallivansa myös taloyhtiöiden keskusdigisovittimet. Keskussovitin muuntaa lähetykset analogisiksi, joten tv-lähetyksiä voi halutessaan katsoa kotioloissa ilman erillistä sovitinta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat