Yleisimmät pizzamokat – oletko aina laittanut juuston väärin?

Pizza on yksi maailman suosituimmista ruoista, mutta moni kotikokki sortuu sen valmistuksessa yleisiin virheisiin.

1. Laitat juuston täytteiden päälle

Pizzatäytteiden järjestyksellä on useimmiten yllätävänkin paljon vaikutusta pizzan rakenteeseen ja makuun.

Suomalaiset valmistavat yleensä pizzansa levittämällä pohjan päälle ensin tomaattikastiketta, sitten täytteitä ja lopuksi juustoa. Monet huippukokit ovat kuitenkin sitä mieltä, että tämä järjestys ei läheskään aina toimi: Juusto pitäisikin laittaa täytteiden alle ja tomaattikastiketta tiputtaa pintaan vasta lopuksi. Tätä mieltä on esimerkiksi suomalainen italialaisen ruoan asiantuntija Saku Tuominen.

– Juusto pitäisi laittaa täytteiden alle, muuten pizzaan tulee ikävä juustokuori.

Juuston päälle ei kuitenkaan kannata jättää helposti palavia aineksia, kuten tuoreita yrttejä tai superohuita sieniviipaleita.

2. Laitat liikaa täytettä

Pizzaa ei kannata hukuttaa täytteisiin. Jos pizza on liian paksu ja pursuaa täytteitä, eivät täytteet kypsy tasaisesti. Vaarana myös on, että pizzapohja jää liian raa'aksi. Vähemmän on enemmän pizzan valmistuksessakin!

3. Valitset liian nestemäiset ainekset

Jos valitset pizzatäytteiksi runsaasti nestemäisiä aineksia, kuten tomaattikastiketta ja tuoreita tomaatteja, voi rapea pizzasi muuttua äkkiä vetiseksi. Täytteiden nesteet valuvat helposti myös pizzapohjaan, jolloin siitä tulee vetinen ja pahimmassa tapauksessa myös raaka.

4. Käytät pelkkiä valmisaineksia

Valmistatko pizzan aina ostamalla pakastepohjan ja purkkikastikkeen? Kokeile joskus alusta asti itse tehtyä pizzaa ja voit yllättyä positiivisesti. Tomaattikastikkeen valmistaminen ei ole hankalaa: voit valmistaa sitä kerralla isomman satsin ja laittaa osan pakkaseen. Kastikkeeseen saat makua käyttämällä erilaisia yrttejä tai esimerkiksi Marsala-viiniä.

5. Käytät pizzataikinan heti

Täydellinen pizzataikina vaatii pitkän seisomisajan. Parhaissa ravintoloissa pizzataikinan annetaan muhia jääkaapissa jopa useamman päivän ennen käyttöä, kunnes se otetaan huoneenlämpöön nousemaan. Anna pizzataikinan olla jääkaapissa edes yön yli, jolloin saat varmasti täydellistä pizzaa.

(MTV)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja