Pizza on yksi maailman suosituimmista ruoista, mutta moni kotikokki sortuu sen valmistuksessa yleisiin virheisiin.
1. Laitat juuston täytteiden päälle
Pizzatäytteiden järjestyksellä on useimmiten yllätävänkin paljon vaikutusta pizzan rakenteeseen ja makuun.
Suomalaiset valmistavat yleensä pizzansa levittämällä pohjan päälle ensin tomaattikastiketta, sitten täytteitä ja lopuksi juustoa. Monet huippukokit ovat kuitenkin sitä mieltä, että tämä järjestys ei läheskään aina toimi: Juusto pitäisikin laittaa täytteiden alle ja tomaattikastiketta tiputtaa pintaan vasta lopuksi. Tätä mieltä on esimerkiksi suomalainen italialaisen ruoan asiantuntija Saku Tuominen.
– Juusto pitäisi laittaa täytteiden alle, muuten pizzaan tulee ikävä juustokuori.
Juuston päälle ei kuitenkaan kannata jättää helposti palavia aineksia, kuten tuoreita yrttejä tai superohuita sieniviipaleita.
2. Laitat liikaa täytettä
Pizzaa ei kannata hukuttaa täytteisiin. Jos pizza on liian paksu ja pursuaa täytteitä, eivät täytteet kypsy tasaisesti. Vaarana myös on, että pizzapohja jää liian raa'aksi. Vähemmän on enemmän pizzan valmistuksessakin!
3. Valitset liian nestemäiset ainekset
Jos valitset pizzatäytteiksi runsaasti nestemäisiä aineksia, kuten tomaattikastiketta ja tuoreita tomaatteja, voi rapea pizzasi muuttua äkkiä vetiseksi. Täytteiden nesteet valuvat helposti myös pizzapohjaan, jolloin siitä tulee vetinen ja pahimmassa tapauksessa myös raaka.
