Yleinen harhaluulo on kumottu! Tutkijoiden mukaan nuoremmat sisarukset opettavatkin isompiaan

0:11

Aiemmin on tavattu ajatella, että isommat sisarukset opettavat pikkusiskoja ja -veljiään elämän poluilla, mutta uuden tutkimuksen mukaan oppimista tapahtuu myös toiseen suuntaan.

Katso yllä olevalta videolta, miten viisivuotias isosisko onnistui naurattamaan pikkusisaruksensa lisäksi tuhansia suomalaisia.

Child Development -julkaisussa esitelty tutkimus on tullut tulokseen, jonka mukaan perheen nuorimmat sisarukset opettavat isommille veljille ja siskoilleen myötäelämisen taitoa, empatiaa. Tutkimuksesta uutisoivat esimerkiksi Huffington Post ja Independent.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 450 kanadalaisen sisarusparin empatiakyvyn kehittymistä perheiden kotielämää taltioineiden videonauhoitteiden avulla. Tutkittavien lasten ikä vaihteli 1,5 vuodesta neljään vuoteen.

Lasten empatiakykyä mitattiin tarkkailemalla sitä, millaista käytöstä ja elekieltä he osoittivat ahdistunutta tai fyysisesti loukkaantunutta henkilöä esittävää tutkijaa kohtaan.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Puolitoista vuotta myöhemmin koe toistettiin. Tutkijat havaitsivat pienen, mutta merkittävän lisäyksen lasten myötäelämisen kyvyissä. Pienellä poikkeuksella: pikkuveljen kanssa kasvaneiden isosiskojen piirissä empatia ei mittauksen aikana lisääntynyt.

Isomman sisaruksen vaikutus nuoremman empatiakykyyn oli puolestaan vahvin niillä sisaruspareilla, joiden ikäero oli suurin.

– Aiemmin on oletettu, että isommat sisarukset ja vanhemmat vaikuttavat suuresti siihen, miten pienemmät sisarukset kehittyvät. Tämän ei olla ajateltu toimivan toistepäin. Huomasimme kuitenkin, että sekä nuoremmat että vanhemmat sisarukset vaikuttavat toistensa empatiataitoihin ajan myötä, selitti tutkimusta johtanut Marc Jambon.

Vaikutus säilyi, vaikka tutkijat ottivat huomioon lasten aiemman kyvyn tuntea empatiaa, vanhempien kasvatustyylin ja perheen sosioekonomisen taustan.

***

10:19

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja