Yksinkertainen keino ehkäisee treenien jälkeistä lihaskipua – ja se ei ole venyttely

Lihaskipu on pahimmillaan yleensä päivän tai kaksi treenin jälkeen. Venyttely ei yleisistä uskomuksista huolimatta auta ehkäisemään lihasten kipeytymistä.

Lihaskipu iskee etenkin silloin, kun takana on liikuntasuoritus, johon kroppa ei ole tottunut. Esimerkiksi syksyn ensimmäinen jumppatunti, uusi kuntosaliohjelma tai talven ensimmäinen laskettelureissu saavat lihakset taatusti kipeytymään.

Rankka treeni saa lihaksensisäisiä rakenteita vaurioitumaan, mikä johtaa siihen, että lihakset turpoavat ja tulehtuvat hieman. Se puolestaan aiheuttaa arkuutta. Lihasten turvotus ja sitä myötä kipu poistuu yleensä 3–7 päivää treenin jälkeen. 

Aiemmin ajateltiin, että lihaskivut liittyvät maitohappoihin, mutta sittemmin on selvinnyt, että maitohapot poistuvat lihaksista nopeasti. Maitohapoilla ei siis ole mitään tekemistä liikunnanjälkeisen lihaskivun kanssa. 

Lihaskipua voi hellittää kevyellä hieronnalla, tulehduskipulääkkeillä tai viilennyshoidoilla. Mutta nämä ovat vain tilapäinen apu. Hoitokeinoja, jotka todella lyhentäisivät lihaskivun kestoa, ei ole. 

Lihaskivuista kärsivän kannattaakin tyytyä kohtaloonsa, ja välttää raskasta treeniä lihasten ollessa kovin kipeät. Kevyt liikunta, kuten kävely, on sen sijaan suositeltavaa. 

Paras tapa ehkäistä lihasten kipeytymistä on treenata säännöllisesti. Venyttely liikunnan jälkeen ei ehkäise lihasten kipeytymistä. 

Lähde: NYTimes

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja