YK:n ilmastokokouksen puheenjohtaja patistelee osallistujia sopuun – "Meillä on mahdollisuus saada aikaan ajattelutavan muutos"

Vauhdittaako ilmastokokous Suomen vientiä, ministeri Adlercreutz? 9:39
Katso myös: Vauhdittaako ilmastokokous Suomen vientiä, ministeri Adlercreutz?

YK:n ilmastokokous on jatkunut tänään perjantaina ministeritason neuvotteluilla. Suomea Dubain kokouksessa edustaa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.).

Ilmastokokouksilla on ollut tapana venyä poikkeuksetta yliajalle, mutta COP28-kokouksen puheenjohtaja Sultan al-Jaber aikoo pitää kiinni aikataulusta, jonka mukaan kokous päättyisi ensi tiistaina.

Al-Jaber vetosi perjantaina osallistujiin, jotta he tulisivat pois omilta mukavuusalueiltaan ja saisivat aikaan kaikille kelpaavan lopputuloksen.

– Meillä on mahdollisuus saada aikaan ajattelutavan muutos, al-Jaber sanoi.

Al-Jaber lisäsi olevansa toiveikas ja viittasi heti kokouksen alkajaisiksi syntyneeseen sopuun ilmastotuhoja koskevasta rahastosta.

– Olemme yllättäneet epäilijät ja innostaneet optimisteja, al-Jaber sanoi.

Myös Tanskan kehitysyhteistyö- ja ympäristöministeri Dan Jörgensen kertoi ilmapiirin kokouksessa olevan lupaava.

– Tuntikausien keskustelujen jälkeen eri osapuolien kanssa tarkoitan todella sitä kun sanon, että me kykenemme tekemään tämän. Uskon sen olevan mahdollista, Jörgensen sanoi.

Fossiilisista polttoaineista luopuminen

Yksi vaikeimmista asioista neuvotteluissa on se, millaiseen kirjaukseen osallistujat päätyvät tarpeesta luopua fossiilisista polttoaineista tai vähentää niiden käyttöä. Aiemmassa sopimusluonnoksessa on tästä kolme eri vaihtoehtoista sanamuotoa, joista yksi ei käytännössä ehdota mitään toimia.

Muissa kahdessa vaihtoehdossa eroa on muun muassa sen suhteen, koskeeko luopuminen kaikkia polttoaineita vai vain sellaisia, joiden käytöstä syntyvän hiilidioksidin talteenotto ja varastointi ei ole mahdollista.

Ainakin Saudi-Arabian ja Kiinan on toistaiseksi kerrottu vastustavan kaikkia kirjauksia fossiilisista polttoaineista luopumisesta tai edes niiden käytön vähentämisestä. Toisaalta Kiinan on myös kerrottu suhtautuvan ratkaisuyrityksiin rakentavasti.

Valtiollista öljy-yhtiötä johtava ilmastokokouksen puheenjohtaja al-Jaber on puolestaan myöntänyt, että fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen on "väistämätöntä".

Suomi esittelee ilmastokeksintöjä Dubain jättikokouksessa 6:33
Katso myös: Suomi esittelee ilmastokeksintöjä Dubain jättikokouksessa

Lue myös:

    Uusimmat