Biden ja Xi tapasivat: "Ydinaseilla ei pidä uhata" – Kiina erittäin huolestunut Ukrainan tilanteesta

Xi ja Biden ovat tavanneet Balilta – katso USA:n presidentin tiedotustilaisuus G20-kokouksen aattona 15:45
Katso USA:n presidentin tiedotustilaisuus G20-kokouksen aattona

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Kiinan presidentti Xi Jinping ovat päättäneet tapaamisensa Balilla Indonesiassa. Neuvottelut kestivät noin kolme tuntia.

Kyseessä oli johtajien ensimmäinen tapaaminen kasvotusten Bidenin presidenttikauden aikana. Tapaaminen järjestettiin G20-huippukokouksen aattona.

Xi ja Biden totesivat ennen keskustelujen alkamista, että Kiinan ja Yhdysvaltain pitää kyetä hallitsemaan keskinäisiä suhteitaan maiden erimielisyyksistä huolimatta.

Valkoisen  talon mukaan USA:n ja Kiinan presidentit totesivat tapaamisessaan, ettei ydinaseita pidä käyttää eikä niiden käytöllä uhata Ukrainassa. Presidenttien mukaan ydinsotaa on mahdotonta voittaa eikä sellaista pidä koskaan käydä. 

Kiinan valtiollisen median mukaan Xi oli todennut Bidenille olevansa erittäin huolestunut Ukrainan tilanteesta.

Biden kertoi tapaamisen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa ettei hän usko, että Yhdysvaltojen ja Kiinan välille olisi syntymässä uusi kylmä sota. Biden ei myöskään usko, että Kiina olisi hyökkäämässä Taiwaniin.

– Tein selväksi, että Yhdysvaltain Taiwanin-politiikka ei ole lainkaan muuttunut. Uskon, että Yhdysvallat on paremmin valmiina hoitamaan muuttuvia tilanteita maailmassa taloudellisesti ja poliittisesti kuin mikään muu maa, Biden kommentoi.

Valkoisen talon tiedotteen mukaan Biden oli vakuuttanut Xille Yhdysvaltain jatkossakin kilpailevan tarmokkaasti Kiinan kanssa, sekä yksin että yhdessä liittolaistensa kanssa.

– Hän (Biden) toisti, että tämä kilpailu ei saa ajautua konfliktiksi ja alleviivasi, että Yhdysvaltain ja Kiinan pitää hallita kilpailua vastuullisesti ja ylläpitää viestintäyhteyksiä, Valkoinen talo raportoi.

Kiinan ulkoministeriö kertoo Xin vakuuttaneen Bidenille, ettei Kiina aio haastaa Yhdysvaltoja tai yrittää muuttaa nykyistä kansainvälistä järjestystä.  Ministeriön mukaan Xi oli myös todennut, että maailma on tarpeeksi suuri molempien maiden menestyä.

–  Nykyisissä oloissa Kiinalla ja Yhdysvalloilla on enemmän, ei vähemmän, yhteisiä etuja, Kiinan ulkoministeriö kertoi Xin todenneen.

Ukrainan tilanteesta Biden totesi lisäksi, että Hersonin takaisinvaltaus on merkittävä voitto Ukrainalle.

Lue myös:

    Uusimmat