Mainos

Yhdysvalloissa risiinilöytö senaatissa

Yhdysvaltain senaatista on löytynyt erittäin myrkyllistä risiinijauhetta, kertovat poliisilähteet. Kukaan ei ole saanut myrkytysoireita.

Jauhe löydettiin senaatin postitushuoneesta eikä kukaan ehtinyt koskea siihen, kun epäilykset jo heräsivät. Myrkylle altistui 16 ihmistä, mutta kukaan ei ole saanut myrkytysoireita. Heidät on silti viety puhdistettavaksi. Risiinikirje ei sisältänyt taannoisista pernaruttokirjeistä tuttua uhkausviestiä.

Risiinin paljastava pikatesti tiedetään epätarkaksi, joten jauhe toimitettiin Marylandiin armeijan laboratorioon jatkotutkimuksiin.

Jauhe löytyi kymmeneltä illalla Suomen aikaa senaatin Dirksen-rakennuksen postihuoneesta. Postia käsitellyt työntekijä oli huomannut jauhetta vuotavan kirjeen ja ilmoittanut asiasta poliisille. Myrkkylöydön vuoksi osia senaatista suljetaan. Mikäli joku työntekijöistä olisi altistunut risiinille, alkaisivat oireet näkyä neljän-kahdeksan tunnin kuluessa.

-Kukaan ei ole loukkaantunut ja kaikki ovat kunnossa, minkäänlaisia vammoja ei ole syntynyt. Tämä on rikollinen teko ja se tutkitaan sellaisena, totesi senaattori Bill Frist.

Risiiniä on verrattain helppo hankkia maailmalta, eikä sen valmistaminenkaan ole kovin vaikeaa. MTV3:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Pertti Nyberg arvioikin, että näistä syistä löytynyttä todennäköistä risiinierää ei olla kiirehditty julistamaan terroriteoksi.

Risiini on noin 6 000 kertaa syanidia voimakkaampi myrkky, jolle ei ole vastalääkettä. Risiinille altistuminen voi johtaa ihmisen kuolemaan 36-72 tunnin kuluessa altistumisesta. Yhdysvaltain senaattiin ja useisiin muihin osoitteisiin lähetettiin 2001 pernaruttobakteereita sisältäneitä kirjeitä. Pernaruttoon kuoli tällöin viisi ihmistä. Kirjeiden lähettäjää ei ole saatu kiinni.

(MTV3-Reuters)

(Huomenta Suomi 03.02.2004)

(Huomenta Suomi 03.02.2004)

Tapausta tullaan tutkimaan rikollisena toimintana, sanoi senaattori Bill First.
(Huomenta Suomi 03.02.2004)

Kun epäilyttävän kirjeen löytymisestä on kulunut jo yli 20 tuntia, kenekään senaatissa ei kerrota saaneen myrkytysoireita.

(Seitsemän uutiset 03.02.2004)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja