Mainos

Yhdysvallat rankaisee EU:ta suomalaisohran vuoksi

Yhdysvallat uhkaa EU:ta suorilla toimilla Kaliforniaan matkalla olevan suomalaisohran vuoksi, kertoi Yhdysvaltain hallituksen edustaja viikonvaihteessa. Nimettömänä pysytellyt edustaja ei tarkentanut, mitä Yhdysvallat aikoo tehdä.

Vastatoimet kärjistäisivät yllättäen kaksi viikkoa jatkunutta kauppariitaa Suomen valtion tuella kasvatetun 30 000 tonnin viljalastin viennistä Yhdysvaltoihin. Suomalaisohran on alkuviikosta määrä saapua Stocktoniin Yhdysvaltain länsirannikolle. Ostajana on Penny Newman -yhtiö.
-Me aiomme ryhtyä alkuviikosta suoriin toimiin tätä ohralähetystä vastaan. Yhdysvallat on äärimmäisen pettynyt EU:n toimintaan, edustaja sanoi. Yhdysvaltain maanviljelijät menettivät itse suurimman osan tukipalkkioistaan vuoden 1995 maatilalailla. He vaativat nyt hallitukseltaan yhä kiivaammin suojaa valtion tuella kasvatetun viljan tuonnilta kilpailijamaista.

Amerikkalaisviljelijät osoittivat kuluneella viikolla mieltään Yhdysvaltain maatalousministeriön ja EU:n Washingtonin-edustuston ulkopuolella. Varsinkin pohjoisten osavaltioiden pelkäävät joutuvansa lopettamaan viljelyn alhaisten hintojen ja maailmanmarkkinoiden suuren tarjonnan vuoksi. Pohjois-Dakotan mataloustulot ovat tänä vuonna pudonneet arviolta 400 miljoonalla dollarilla (runsaalla 2 miljardilla markalla) tukiaisten loppumisen, huonon sään ja viljasairauksien vuoksi. Vaikutukset ovat tuntuneet osavaltion koko taloudessa.

WTO:n säännöt saallivat

Maatalousministeri Dan Glickman on myöntänyt, että Maailman kauppajärjestön (WTO:n) säännöt sallivat kiistellyn suomalaisohran viennin ja että kyseessä on yksityinen liiketoimi. Glickman kertoi aiemmin viikolla, että Yhdysvallat on valmis rankaisutulleihin estääkseen uudet tukiaisviljalähetykset EU:sta. Edustajainhuoneen maatalousvaliokunnassa puhunut ministeri Glickman sanoi käsittäneensä, ettei uusia tuettuja ohralähetyksiä ole tulossa. Amerikkalaiset viljelijät pelkäävät kuitenkin, että suomalaisohraerä on vain ensimmäinen sarjassa EU:sta tulevia tuettuja maataloustuotelähetyksiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.