Yhdeksän lausetta, joita ei koskaan tulisi sanoa kenellekään

Brightside.me listasi asiat, joita kenellekään ei pidä sanoa – edes auttamistarkoituksessa. Älä siis sano näin!

Jos työkaveri ei hoida hommiaan, se luonnollisesti ärsyttää. Jos toteat pomollesi, ettei hänen hommansa kuulu sinulle lainkaan, kerrot samalla, ettet välitä työstäsi tai halua auttaa. Sinne menivät ylenemismahdollisuudet.

Koskaan ei ole niin kiire, ettei ehdi muodostaa kunnollista lausetta. Pahimmassa tapauksessa pahoittelu huudetaan ohikulkumatkalla toiseen ihmiseen katsomatta.

Sano esimerkiksi "Hei, olen juuri nyt todella kiireinen, voitko palata asiaan tunnin kuluttua/sähköpostitse" tai "Palaverini alkaa ihan juuri, voinko soittaa sinulle/voitko soittaa minulle myöhemmin?".

Älä aliarvioi itseäsi ja omia taitojasi. Uskalla kysyä ja kyseenalaistaa! Jo lapsille opetetaan, ettei tyhmiä kysymyksiä ole; miksei tämä sama opetus pätisi aikuisiin? Jos sinä mietit asiaa, 20 hengen palaverissa joku muu pähkäilee taatusti samaa kysymystä. 

Kuulija tietää välittömästi "ei millään pahalla, mutta..." -lauseen kuultuaan, että luvassa on jotakin loukkaavaa. Tulossa ei voi olla mitään hyvää, jos puhujan täytyy erikseen vakuutella muita hyväntahtoisuudestaan.

Mutta-lause nollaa edellisen lauseen sanoman täysin. Mieti esimerkiksi lauseita "olet kaunis, mutta" tai "ruoka oli hyvää, mutta". Näitä seuraava lause on taatusti negatiivinen!

Ihmisen keho on hänen omansa, eivätkä sen muutokset kuulu muille. Fyysisen ulkomuodon ja sen muutosten kommentointi on moukkamaista: pilaat luultavasti vastaanottajan päivän sanoillasi. Älä siis kommentoi, että joku on lihonut/laihtunut/meikannut/luonnollisen näköinen. On parempi sanoa vain "näytät hyvältä".

Lauseen "olet hyvännäköinen ikäiseksesi" suora käännös on "olet vanha, mutta luojan kiitos sitä ei huomaa – vielä".

Sinä aina, sinä et koskaan -tyyppiset lauseet saavat toisen ihmisen puolustuskannalle. Älä leimaa toisen persoonaa ja aiheuta riitaa. Puhu sen sijaan tunteistasi: "Minua harmittaa, että jätät tiskit altaaseen, voisiko asialle tehdä jotain?" Vie huomio omiin tuntemuksiisi sen sijaan, että syytät toista ihmistä ilkeydestä tai pahuudesta. 

Lause "jos todella rakastaisit minua, tekisit asian X" on henkistä manipulointia. Kiristys ja uhkailu eivät ole omiaan kasvattamaan henkistä sidettä pariskunnan välille.

Selitä, miksi sinua harmittaa, ja tarjoa ratkaisua. Ennen kuin sammakko livahtaa suustasi, muista tämä ohje: jos todella rakastaisit häntä, et puhuisi näin!

Vaikka aikeena olisi aidosti auttaa, erosta iloitseminen lähettää eronneelle ystävälle selkeän viestin: sinulla on huono maku kumppanien suhteen, onneksi tajusit lopettaa ajoissa. Kun ystäväsi on eronnut, sano mieluummin esimerkiksi "menetys on hänen".

Lopuksi hieman huumoria: Näin välttelet töitä!


Lue myös:

    Uusimmat