Yäk! Nämä loiset saattavat iskeä parhaaseen ystävääsi

Luonnosta lemmikkieläimiin tarttuvista ulkoloisista ajankohtaisimpia ovat juuri nyt punkit. Ne ovat ikäviä niin eläimelle kuin ihmiselle.

lisäksi lemmikkieläimiä saattavat kiusata kirput.

Luonnoneläinten kirput voivat silloin tällöin kulkeutua lemmikkeihin ja sitä kautta koteihin. Ne voivat puraista myös ihmistä, mutta eivät ota ihmistä uudeksi isännäkseen.

Luonnoneläinten kirpuista yleisiä ovat esimerkiksi oravankirput ja linnunkirput. Jos oravankirppu päätyy lemmikin vaivaksi, vaatii kirpusta eroon pääseminen lääkityksen.

– Oravankirput pystyvät käyttämään lemmikkikoiraa tai -kissaa isäntänään ja aiheuttaa pitkäaikaisemman vaivan, kertoo yliopistonlehtori Anu Näreaho Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Linnunkirput sen sijaan ovat hetkellinen vaiva, eivätkä ne yleensä vaadi lääkehoitoa.

– Linnunkirput eivät niin sanotusti asetu taloksi, vaan ovat väliaikaisia, Näreaho sanoo.

Kirput ovat vain väljästi isäntäeläimiinsä sitoutuneita ja voivat siksi vierailla myös lemmikkikoirissa tai -kissoissa.

Kirppusirkus hyppii silmille

Kirput aiheuttavat kutinaa ja turkkiaan raapiva lemmikki voi olla merkki kirppusirkuksen saapumisesta kaupunkiin. Usein kirput huomaa myös siitä yksinkertaisesta syystä, että ne hyppivät sinne tänne.

Näreahon mukaan kirpun voi tarvittaessa ottaa purkkiin ja viedä eläinlääkärille, joka tekee lajitunnistuksen ja antaa suositukset lääkityksestä.

Myös koirien ja kissojen omat kirput vaativat aina häätölääkityksen.

Otollinen paikka kirppujen leviämiselle on sellainen, missä on kerralla koolla paljon lemmikkejä: esimerkiksi koirapuistossa, koiranäyttelyssä tai koirahoitoloissa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja