Windows XP:n tuelle piste: Vyöryvätkö haittaohjelmat Suomeen?

Ohjelmistojätti Microsoftin suositun Windows XP -käyttöjärjestelmän tuki loppuu tämän päivän jälkeen.

Itse käyttöjärjestelmä toimii entiseen malliin, mutta tuen päättymisen jälkeen tietoturva-aukkoja korjaavia päivityksiä ei enää toimiteta. Käytännössä Windows XP:n tuen päättyminen tarkoittaa sitä, että kyberrikolliset pääsevät helpommin iskemään eli nettiin kytkettynä tietokone muuttuu koko ajan alttiimmaksi haittaohjelmille.

Teknologiatoimittaja Henri Kuokka MTV3:n Teknavi-ohjelmasta muistutti aamun Huomenta Suomi -lähetyksessä, että jokaisen koti-pc:tä käyttävän pitää reagoida viimeistään nyt.

– Kaikista ohjelmistoista löytyy tietoturva-aukkoja, mutta nyt XP:n aukkoja ei enää etsitä ja tukita. Olisi sama kuin että talossasi on takaovi auki, vaikka etuovi on lukossa, Kuokka vertasi.

Hänen mukaansa käytännössä kotikäyttäjä joutuu ostamaan kokonaan uuden tietokoneen, koska XP:n sisältävä tietokone on yleensä jo muutamia vuosia vanha.

– Linux-käyttöjärjestelmä on ratkaisu oikeastaan vain nettiselaamiseen. Jos vähänkin tarvitsee jotain muuta sen päälle, suosittelen Windowsia. Mutta kuinka moni enää tarvitsee perinteistä tietokonetta, kun älypuhelimella ja tabletilla voi jo hoitaa asioita, Kuokka kysyi.

Viruksia odotetaan

Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Ilari Karinen on todennut STT:lle pitävänsä todennäköisenä, että haittaohjelmatartunnoissa on odotettavissa huomattava piikki tuen päättymisen jälkeen. 

Vuonna 2001 julkaistusta Windows XP:stä on löytynyt vuosittain keskimäärin 55 haavoittuvuutta.

Tuotteet, joiden tuki päättyy 8.4.2014:

- Microsoft Windows XP

- Windows Internet Explorer 8, jos käyttöjärjestelmänä on Windows XP

- Microsoft Office 2003

- Windows XP Professional for Embedded Systems

Viestintävirasto on julkaissut katsauksen, jossa käsitellään tuen päättymisestä aiheutuvia tietoturvariskejä.

Kyse on mittavasta ongelmasta Suomessa, sillä Windows XP on edelleen yleisessä käytössä. Joulukuussa 2013 verkkoa selaavista Windows-koneista vielä noin 17 % toimi Windows XP:llä. 

Tukea saisi kovalla rahalla

Kyberturvallisuuskeskus suosittelee vaihtamaan Windows XP:n sellaiseen käyttöjärjestelmään, jonka tietoturvaa ylläpidetään jatkossa.

Microsoftin Windows-liiketoimintajohtaja Tom Toivonen muistutti aamun Huomenta Suomessa, että jokaisella tekniikalla käyttöaikansa.

– XP-teknologia on kehitetty 1990-luvulla. Nyt on aika mennä eteenpäin.

Vaikka yleinen tuki XP-käyttöjärjestelmälle loppuu, Microsoft tarjoaa kovalla rahalla yritysasiakkaille rajoitetun ajan vielä erikoistukea. 

Lue myös:

    Uusimmat