WHO laittoi jäihin Trumpin koronahoitona hehkuttaman malarialääkkeen testit – lääke voi aiheuttaa vakavia sydänoireita

WHO lupaa tutkia toimintansa koronakriisissä, Kiina vakuuttelee avoimuuttaan 1:44
WHO lupaa tutkia toimintansa koronakriisissä, Kiina vakuuttelee avoimuuttaan

Maailman terveysjärjestö WHO laittoi väliaikaisesti jäihin lääketestit, joissa selvitettiin hydroksiklorokiinin käyttöä koronan hoitamisessa.

Hydroksiklorokiinin puolesta on puhunut muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, joka on kertonut käyttävänsä lääkettä ennaltaehkäisynä. Myös Brasilian terveysministeri suositteli viime viikolla sekä hydroksiklorokiinin että klorokiinin käyttöä jopa lievien koronatapausten hoitamisessa.

Edellä mainitun kaltaisten suositusten vuoksi monet maat ovat ostaneet isoja määriä hydroksiklorokiiniä.

WHO:n päätöstä pysäyttää lääketestit edelsi arvostetussa lääketieteellisessä julkaisussa Lancetissa julkaistu tutkimus, joka käsitteli malarialääkkeinä ja muun muassa reuman hoidossa käytettyjä klorokiinia ja hydroksiklorokiinia.

Vakavia sivuoireita

Viime viikolla julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että kumpikin lääke voi aiheuttaa mahdollisesti vakavia sivuoireita ja jopa lisätä potilaiden todennäköisyyttä kuolla.

Lääkkeet voivat aiheuttaa etenkin sydämen rytmihäiriöitä. Lancetissa julkaistun tutkimuksen mukaan kummastakaan lääkkeestä ei olisi myöskään hyötyä sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden hoidossa.

Tutkimus tarkasteli yhteensä noin 96 000 potilaan tietoja sadoista sairaaloista.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kertoi virtuaalisessa tiedotustilaisuudessa, että niin sanotun Solidarity Trialin johtoryhmä päätti keskeyttää väliaikaisesti hydroksiklorokiinia käyttävät testit.

Kyse on WHO:n mukaan varotoimenpiteestä.

Muut tutkimushaarat jatkuvat

Solidarity Trialin muut haarat jatkavat Tedrosin mukaan toimintaansa. Solidarity Trialiin osallistuvat sadat sairaalat useissa maissa.

Sairaalat ovat ilmoittaneet ohjelmaan potilaita, joiden koronatartunnan hoidossa testataan erinäisiä mahdollisia hoitokeinoja. Kokeiluohjelman hydroksiklorokiinihaara keskeytettiin Tedrosin mukaan siksi aikaa, että aiheeseen liittyvä turvallisuusdata saadaan käytyä läpi.

Tedros painotti eilen, että kumpaakin lääkettä on pidetty yleisesti turvallisena, kun niitä käytetään autoimmuunisairauksien tai malarian hoidossa.

WHO:n tutkija Soumya Swaminathan painotti maanantaina, että WHO:n tukema Solidarity Trial ei ollut selvittänyt klorokiinin vaikutuksia, vaan pelkästään hydroksiklorokiinin.

Hänenkin mukaansa hydroksiklorokiiniä käyttäviin lääketestauksiin ilmoittautumisen keskeyttäminen on väliaikaista.

Lue myös:

    Uusimmat