Westerlund valitsi Leijonat Tshekin-turnaukseen

Suomen jääkiekkomaajoukkueen johtoporras kokoontui yhteen maanantaina ensi kertaa kesän jälkeen, ennen ensi viikon perjantaina EM-sarjan avaavaa Tshekin turnausta. Samalla päävalmentaja Erkka Westerlund julkaisi 23 pelaajasta koostuvat pelaajaryhmän.

Westerlundin joukkue koostuu kokonaisuudessaan nuorista SM-liigapelaajista. Mukana on 11 maajoukkuetason ensikertalaista ja 14 pelaajaa, jotka edustavat Suomea ensimmäistä kertaa EM-tasolla. Ainoana pelaajana kevään Latvian MM-pronssijoukkueesta jäälle luistelee Jani Rita.

Tuntemattomimpiin nimiin lukeutuu Rauman Lukkoa edustava, Pohjois-Amerikan AHL:ssä 117 ottelua pelannut Mikko Viitanen. 24-vuotiaan puolustajan vyöllä on ainoastaan kuusi peliä SM-liigassa.

- Mikko on hyvä ja kehittyvä pelaaja, joka on tähän mennessä tullut tutuksi nuorten maajoukkueesta sekä Pohjois-Amerikan AHL:stä, päävalmentaja Westerlund valottaa.

SM-liigajoukkueista eniten pelaajia tuoreessa EM-ryhmässä on Espoon Bluesista, jolta mukana on neljä pelaajaa. Myös viime kauden Kärpät-joukkueesta on mukana saman verran pelureita, joista Juha-Pekka Haataja ja Pekka Saarenheimo tosin edustavat alkavalla kaudella Rauman Lukkoa.

- Portaat ovat selvät. Olympiajoukkueeseen on vaikea päästä ilman MM-kisakokemusta ja MM-kisakoneeseen pääsy taas edellyttää kokemusta EM-kisoista. SM-liigassa on viime vuosina kehittynyt uusi maajoukkueikäluokka, jota on nyt hyvä alkaa ajamaan sisään, päävalmentaja kehuu kotimaisen sarjan tasoa.

Paljon on puhuttu siitä, että Suomen loistelias NHL-sukupolvi pelasi Torinossa viimeisen kerran olympiatasolla. Westerlund ei suostu pitämään asiaa itsestäänselvänä.

- Teppo Numminen on ainoa pelaaja, joka on suljettu pois vuoden 2010 olympialaisista. Teemu Selänne pelasi viime vuonna loistavan kauden, enkä ihmettelisi, vaikka hän jatkaisi Vancouveriin asti.

Uusi päävalmentaja vielä haussa

Leijonat onnistui viime kaudella yli odotusten napaten olympiahopeaa ja MM-pronssia. Jo pitkään on ollut tiedossa, että kuluva kausi jää päävalmentaja Westerlundin viimeiseksi maajoukkueessa.

Uuden päävalmentajan hakuprosessista laitetaan iso vaihde silmään hallituksen kokoontuessa seuraavan kerran reilun viikon kuluttua.

- Hallitus ei ole ehtinyt vielä kesälomalta palattuaan keskustella päävalmentaja-asiasta. Olemme antaneet Jari Kurrille tunnustelutehtävän uusien valmentajakandidaattien suhteen, josta hallitus sitten aikanaan päättää lopullisesti, Suomen Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Heikki Hietanen toteaa.

Westerlund pitää hyvin mahdollisena, että hänen paikkansa perijää pyritään ajamaan sisään jo kuluvan kauden aikana. Mahdollisista uusista päävalmentajaehdokkaista sekä Westerlund että Kurri ovat vaitonaisia. Westerlund tosin kertoo, että joitain epävirallisia keskusteluita asiasta on jo käyty.

Virallisia menestystavoitteita alkavalle kaudelle A-maajoukkue ei ole vielä tehnyt, mutta Westerlundilla on selkeä päämäärä siitä mihin suuntaan mennään.

- Tavoitteet ovat ehdottomasti keväässä, mutta kyllä meidän on lähdettävä liikkeelle siitä, että pelaamme loppuottelussa jokaisessa neljässä EM-turnauksessa, Westerlund täsmentää.

Suomen maajoukkue miesten epävirallisen EM-sarjan avausturnaukseen Tshekkiin 31.8.-3.9. 2006:

Maalivahdit:
Ari Ahonen Blues, Sinuhe Wallinheimo JYP.

Puolustajat:
Anssi Salmela Pelicans, Sami Lepistö Jokerit, Ilkka Mikkola Kärpät, Mikko Viitanen Lukko, Teemu Aalto Tappara, Mikko Jokela HPK, Arto Laatikainen Blues Jukka-Pekka Laamanen Kärpät.

Hyökkääjät:
Kristian Kuusela Ässät, Tomek Valtonen Jokerit, Pekka Saarenheimo Lukko, Petri Kontiola Tappara, Ville Leino HPK, Marko Kivenmäki Ässät Juha-Pekka Haataja Lukko, Juhamatti Aaltonen Kärpät, Teemu Nurmi Tappara, Jani Rita Jokerit, Jussi Pesonen Ilves, Ville Viitaluoma Blues, Jaakko Uhlbäck Blues.

Valmentaja:
Erkka Westerlund.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat