Wayne Gretzky pyöritti Leijonia Mauno Koiviston edessä – katso harvinaista kuvaa NHL-tähdestä Suomen MM-kisoissa: "Oli siinä aikamoista hysteriaa"

Wayne Gretzky loisti turnauksen tähtenä – Suomen MM-kotikisat 1982 olivat menestys 2:04
Wayne Gretzky loisti turnauksen tähtenä – Suomen MM-kotikisat 1982 olivat menestys.

Wayne Gretzky pelasi ainoat MM-kisansa Suomessa vuonna 1982. Kisojen pääsihteeri Göran Stubb muistaa hyvin "Väinön" saapumisen Helsinkiin. Tasavallan presidentti Mauno Koivisto seurasi katsomossa, kun Kanadan tähdet pyörittivät Suomen Leijonia. 

Pääkuvan videolla upeata kuvaa kevään 1982 MM-kotikisoista. NHL-superäthti Wayne Gretzky hääri Ruotsin turmana. 

Jos Edmonton Oilersin supertähti Connor McDavid tulisi Suomen MM-kotikisoihin edustamaan Kanadaa, mediakiinnostus räjähtäisi käsiin. 

Wayne Gretzky oli vastaavan tason tähti, kun hän päätti vahvistaa Kanadan maajoukkuetta Suomen MM-kisoissa vuonna 1982. Kiinnostus oli sen ajan mitassa kovaa, vaikka tietoa maailmantähdistä oli Suomessa saatavilla siihen aikaan vain murto-osa nykyisestä.

Gretzky saapui Helsinkiin samalla lennolla Edmonton Oilersin seurakaverin Jari Kurrin kanssa. MM-kisojen pääsihteeri Göran Stubb muistaa hyvin Gretzkyn tulon kisoihin. 

– Nimikirjoituksia halunneet fanit odottivat Hesperian hotellin edessä nikkareita. Oli siellä silloinkin hässäkkää. Kurrin ja Gretzkyn saapuminen oli kova juttu, Stubb kertoo. 

Juttu jatkuu kuvan alla.

Gretzky voitti MM-kisojen pistepörssin

Gretzky oli ehtinyt jo 21-vuotiaana ottaa NHL:n haltuun. Hänellä oli takana NHL-uransa toiseksi paras pistekausi: 80 ottelussa syntyi 92 maalia ja 120 maalisyöttöä eli 212 tehopistettä. 

Kanadalle avautui mahdollisuus saada Gretzky riveihinsä, kun Los Angeles oli pudottanut Oilersin ensimmäisellä kierroksella. Gretzky ehti ottaa omansa vielä moneen otteeseen, sillä hän voitti urallaan neljä Stanley Cupia. 

Gretzky oli tehnyt aikuisten tasolla maajoukkuedebyyttinsä edellisenä syksynä Kanada Cupissa, jossa Neuvostoliitto ryöpytti finaalissa Kanadan 8–1. 

Gretzky oli odotetun vahva MM-kisoissakin. Hän voitti kisojen pistepörssin merkkauttamalla 14 pistettä kymmenessä ottelussa ja nappasi tähdistökentällisen sentterin paikan. 

Suomen pelaajat haukuttiin lampaiksi

Suomen avausotteluun Helsingin jäähalliin Kanadaa vastaan oli saapunut täysi tupa, 8 247 katsojaa.

Toiveikkuus kääntyi nopeasti epätoivoksi, kun Kanada latoi kuusi maalia avauserässä. Maalivahti Hannu Lassila sai tarpeekseen jo kolmen maalin jälkeen, ja tilalle tuli Hannu Kamppuri, joka otti päävastuun loppukisojen ajan. 

– Jälkeenpäin olen miettinyt, että olisi pitänyt vaan jatkaa maalissa, Lassila sanoi Yle Areenan dokumentissa. 

Leijonilla ei ollut mitään mahdollisuuksia, vaikka jalkeilla olivat parhaat suomalaisvoimat. Suomen ykkösketjussa pelasivat Kurri, Reijo Leppänen ja Tshekin nykymaajoukkuetta valmentaja Kari Jalonen

Katsomossa komeili lakana, jonka teksti saattaisi aiheuttaa nykypäivänä mittavan woke-liikkeen: "Leppänen–Jalonen–Kurri, siihen kuolee hurri!".

Kanada voitti ottelun lopulta 9–2. 

– Kanadan pojat osasivat pelata. Oli se aikamoista tulitusta, Suomen puolustuksessa pelannut Timo Nummelin muistaa. 

– Suomen joukkue taidettiin haukkua heti lampaaksi.  

Juttu jatkuu kuvan alla.

Koivisto piti puheen pukukopissa

Avausottelun tunnelmaa oli saapunut todistamaan myös tasavallan presidentti Mauno Koivisto, joka seurasi peliä A-katsomossa. 

Stubb oli sopinut, että ottelun jälkeen presidentti Koivisto menee alas Suomen pukukoppiin ja pitää pienen puheen. Hänelle oli teetetty Suomen pelipaita, jossa selässä komeili nimi "Koivisto". 

Karusta tappiosta huolimatta Stubb saattoi Koiviston koppiin, jossa kapteeni Juhani Tamminen lausui tervehdyssanat joukkueen puolesta. 

– Siinä sitten vaan todettiin, että joskus käy näin, Stubb kertoo. 

Kanadan pomo väitti peliä järjestetyksi

Kanada voitti turnauksen päätösottelussaan Ruotsin 6–0.

Kanadalaiset eivät kuitenkaan sulattaneet turnauksen lopun tapahtumia. Kanadan pomo Alan Eagleson väitti, että Neuvostoliiton ja Tshekkoslovakin tasapeli oli järjestetty, jotta kanadalaiset tippuisivat pronssille. Neuvostoliitto voitti kultaa ja Tshekkoslovakia otti hopean. 

– Eagleson uhkasi, etteivät he saavu Hesperiaan turnauksen loppubankettiin. Kyllä sinne sitten alkoi valua Bobby Clarkea ja muita, Stubb naurahtaa. 

"Aika rauhassa saatiin olla"

Suomi ei päässyt mitalisarjaan, ja loppusijoitus oli viides. 

– Suomen jääkiekko on mennyt eteenpäin niistä ajoista monessakin mielessä. Olimme kuitenkin jonkinlaisia tienraivaajia, Nummelin pohtii. 

Vaikka suomalaisia lampaiksi haukuttiinkin, median kohtelu oli melko lempeää. Ainakin verrattuna siihen, jos Suomi jäisi nyt kärjen taakse. 

– Kyllä silloinkin kirjoitettiin, mutta aika rauhassa saatiin olla, Nummelin toteaa. 

Ainoat MM-kisat

Gretzky ei jäänyt murehtimaan pronssipettymystä pitkäksi aikaa, vaan hän jatkoi jääkiekkomaailman valloittamista. 

Ensimmäinen arvokisakulta tuli vuonna 1984, kun Kanada voitti Kanada Cupin. 

Gretzkystä tuli ainakin aikakautensa paras pelaaja, joka teki lukuisia rikkomattomia ennätyksiä. 

MM-kisoissa häntä ei kuitenkaan koskaan enää nähty. 

Lue myös:

    Uusimmat