Leijonien olympiavoittaja oli lähdössä NHL:ään, kun eteen tuli shokeeraava käänne – "Se on kovaa bisnestä siellä"

Leijoniin tipahti tällä viikolla NHL-voimaa, kun yhteensä neljä rapakon takana pelannutta pelaajaa liittyi maajoukkueen vahvuuteen. Yksi mukaan hypänneistä oli maalivahti Harri Säteri, jolla NHL-stintti jäi lyhyeksi. Säteri suuntasi Pohjois-Amerikkaan helmikuun talviolympialaisten ja Venäjän Ukraina-hyökkäyksen jäljiltä. Matkalle lähdettäessä eteen tuli yllätyskäänne.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

32-vuotias Säteri loisti helmikuussa Leijonien maalilla Pekingin talviolympiaturnauksessa. Jussi Olkinuoran eristysvastoinkäymiset johtivat siihen, että Säteristä tehtiin Suomen joukkueen uusi ykkösmaalivahti. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Meno oli huimaa. Viisi ottelua, päästettyjen maalien keskiarvo tasan yksi ja torjuntaprosentti 96,2. Säteri johdatti lopulta Leijonat historialliseen saavutukseen, kun Suomi nappasi ensimmäistä kertaa koskaan miesten jääkiekkoturnauksessa olympiakultaa.

Sen jälkeen koitti mullistus. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, minkä myötä moni suomalaispelaaja lähti pois KHL:stä. Säteri oli yksi heistä. Sibir Novosibirsk jäi taakse.

Toisin kuin monet muut, Säteri ei palannut SM-liigaan. Ei suinkaan. NHL-seura Toronto Maple Leafs ilmoitti 20. maaliskuuta, että se on tehnyt loppukauden mittaisen sopimuksen Säterin kanssa.

Tuossa vaiheessa suomalaistorjujan silmissä kiilsi iso mahdollisuus. Maple Leafs kärsi maalivahtiongelmista ja loukkaantumissumasta. Säteri palkattiin paikkaamaan vajetta.

Sopimukseen liittyi yksi iso mutta. Kyseinen mutta muutti Säterin kevättä merkittävällä tavalla.

Aurinkoloma

NHL:n sääntöjen mukaan Säteri piti laittaa 24 tunnin ajaksi siirtolistalle, jotta hänen sopimuksensa astuisi voimaan. Arizona Coyotes haistoi mahdollisuuden ja poimi Säterin itselleen.

Kaikki kääntyi päälaelleen. Maple Leafsissa Säteri olisi voinut tavoitella jopa ykköstorjujan tai vähintään jenkkivahdin Jack Campbellin vahvan tukijan roolia. Yhtäkkiä Säteri löysi itsensä NHL:n pohjamudissa rämpivän Coyotesin riveistä.

– Tuo oli uusi kokemus. Noin ei ole ennen käynyt, vaikka olen ehtinyt siellä muutaman vuoden ajan pyöriä. Olihan se alkuun shokki. Se on kovaa bisnestä siellä – se pitää kestää, Säteri miettii jälkikäteen.

Säterin mukaan hän ei edes ehtinyt miettimään mahdollisuutta, jossa hänen seuransa vaihtuisi vielä ennen Pohjois-Amerikkaan menoa.

– Kaikki tapahtui niin nopeasti lähdön suhteen. Se oli shokki sitten. Toki, näin jälkikäteen mietittynä liike oli ihan looginen, Säteri pyörittelee.

Säteri ei turhaan märehtinyt sitä, miten hän päätyi seuraan, joka oli jo menettänyt pudotuspelihaaveensa.

– Enemmän haasteita tuli kaukalon ulkopuolisista asioista, kun perhe lähti mukaan. Olimme kuitenkin ehtineet sopia jo kaiken Kanadassa kuntoon. Koko konkkaronkan siirtäminen toiseen maahan – siinä oli sitten haastetta. Kaikki meni kuitenkin loppupeleissä ihan hyvin, Säteri sanoo.

Kanadan vaihtuminen Yhdysvaltoihin tiesi sitä, että Säteri joutui viisumirallin keskelle.

– Kyllä siinä taisi ylimääräiset 10 päivää tulla odottelua. Meillä oli jo laukut pakattuna ja lähtö olisi ollut seuraavana aamuna, kun vaihto tuli ilmi. Sitten jäätiin vielä vähän pidemmäksi aikaa kotia, Säteri muistelee.

Nyt, jälkikäteen, Säteri suhtautuu muutokseen huumorin kera.

– Perhe sai pienen aurinkoloman kauden loppuun, Säteri naurahtaa.

Huikea sauma

Säteri ehti pelata lopulta neljä ottelua Coyotesin maalilla. Niissä hän joutui toden teolla urakoimaan – heikosti puolustaneen joukkueen takana.

– Pari peliä meni vähän katsellessa, kun piti opetella taas, että miten pääsee oivalliseen pelirytmiin kiinni. Pääsin koko ajan paremmin ja paremmin mukaan. Viimeiset pelit olivat jo ihan hyviä. Kausi olisi saanut jatkua vielä minun puolestani.

Seurajoukkueympyröihin jälkeen Säteri käänsi nopeasti katseensa maajoukkueen puolelle. Leijoniin tulo oli Säterille ”itsestäänselvyys”.

– Kotikisat ovat olleet mielessä koko kauden ajan. Ihan sama, että olisinko lähtenyt NHL:ään vai en, niin mietin kisoja, Säteri sanoo.

Suomen joukkueessa on Säterille paljon tuttuja pelaajia. Hänen lisäkseen mukana on peräti 18 tuoretta olympiavoittajaa.

– Kaikki ovat tuttuja. Oli todella helppoa tulla tänne mukaan, Säteri miettii.

Säteri voi tehdä nyt melkoisen tempun, mikäli hän torjuu Leijonat olympiakullan lisäksi myös maailmanmestariksi. 

– Ei ihan mennä vielä sinne asti. Tehdään töitä päivä kerrallaan, Säteri hymyilee.

Samaan aikaan Säterin tulevaisuuden suunnitelmat ovat tapetilla. Hänen nykyinen Coyotes-sopimuksensa loppuu kesäkuun viimeisenä päivänä.

– Kaikki on ihan avoimena nyt, Säteri kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat