Washington Post: Meksiko tarjoutunut lähettämään rajalle 6 000 sotilasta välttääkseen tullit

Meksikonrajalla jo on aitaa yli 1000 kilometrin matkalla – kiista Trumpin muurista on ajanut Yhdysvallat pattitilanteeseen 1:05
Videokuvaa Yhdysvaltain ja Meksikon rajalta.

Meksiko on valmis tiukentamaan rajavalvontaansa välttääkseen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uhkaamat tuontitullit, kertoo Washington Post.

Lehden neuvottelulähteiden mukaan Yhdysvallat ja Meksiko neuvottelevat toimista, joiden tarkoituksena on hillitä siirtolaisvirtoja Yhdysvaltoihin.

Yhtenä myönnytyksenä Meksiko on tarjoutunut lähettämään Guatemalan-vastaiselle rajalle syyskuuhun mennessä jopa 6 000 kansalliskaartin sotilasta. Tällä hetkellä Guatemalan rajalla on 1 500 Meksikon liittovaltion poliisia.

Yhdysvallat ja Meksiko neuvottelevat myös koordinoidusta turvapaikkapolitiikasta, jossa keskiamerikkalaisten olisi haettava turvapaikkaa ensimmäisessä maassa johon he saapuvat lähdettyään kotimaastaan. Tämä merkitsee sitä, että Yhdysvaltain viranomaiset voisivat käännyttää guatemalalaiset turvapaikanhakijat takaisin Meksikoon. Hondurasilaiset ja elsalvadorilaiset turvapaikanhakijat puolestaan lähetettäisiin Guatemalaan, jonka hallituksen kanssa Yhdysvallat on myös neuvotellut.

Neuvottelulähteiden mukaan sopimus Yhdysvaltojen ja Meksikon välillä ei ole vielä valmis, ja on myös epävarmaa, hyväksyykö presidentti Trump sen.

Trump on uhannut laittaa viiden prosentin tuontitullit meksikolaisille tuotteille voimaan maanantaina, jos Meksiko ei saa siirtolaisvirtoja kuriin. Tullit nousisivat viidellä prosenttiyksiköllä joka kuukausi 25 prosenttiin asti.

Suurimmat siirtolaisvirrat yli 10 vuoteen

Laittomat rajanylitykset Meksikosta Yhdysvaltoihin ovat viime kuukausina olleet korkeimmalla tasollaan 13 vuoteen. Toukokuussa Yhdysvaltain rajaviranomaiset tekivät rajalla yli 144 000 kiinniottoa.

Yhdysvallat on toistuvasti vaatinut Meksikolta tiukempia toimia. Meksiko näyttää nyt taipuvan ainakin osittain Trumpin linjalle tuontitullien uhan sekä nopeasti kasvaneiden siirtolaisvirtojen takia.

Meksikolaiset ovat neuvotteluissa kehottaneet Yhdysvaltoja investoimaan Keski-Amerikan maihin, jotta siirtolaisuuden juurisyitä, kuten nälkää ja köyhyyttä, saataisiin kitkettyä. Meksikolaiset esimerkiksi ehdottivat 10 miljoonan dollarin investointia Hondurasin maaseudun peltojen kastelujärjestelmiin.

Yhdysvalloissa Trumpin tuontitulleja on vastustettu demokraattien ja jonkin verran myös republikaanien leiristä. Niiden uskotaan vahingoittavan myös Yhdysvaltojen taloutta, sillä Meksiko on maalle tärkeä kauppakumppani.  

Lue myös:

    Uusimmat