Vuokramökki juhannukseksi? Täältä saat vielä rantamökin

Mökkijuhannus haaveissa? Vielä ehdit varaamaan vuokramökin – pohjoisempana mökeissä on jopa valinnanvaraa. 

– Juhannukseksi löytyy vielä mökkivaihtoehtoja reilusti joko viikonlopuksi ja viikoksi eri puolilta Suomea, kertoo Lomarengas Oy:n myyntijohtaja Juha Purhonen.

Juhannuksen toivemökin sijainti voi kuitenkin vaikuttaa siihen, millaisia vaihtoehtoja on jäljellä.

– Etelä-Suomessa mökeistä vapaana on reilut 20 prosenttia, Keski-Suomen yli mentäessä Kainuu–Kuusamo-akselilla löytyy noin puolet vapaata ja Lapista löytyy todella paljon vapaata, 70 prosenttia kohteista. Eniten vapaita rantamökkejä löytyy Etelä-Savo–Keski-Suomi -akselilla tällä hetkellä.

Mökit.fi-palvelun tuottaja Aleksi Piiroinen kertoo mökkivaraamisen alkaneen tänä vuonna hieman aiempaa myöhemmin.

Älä vuokraa sikaa säkissä

Jari Purhonen Lomarengas Oy:stä kehottaa mökkivuokraajaa valppauteen mökkiä varatessa – että saa varmasti sitä, mitä tilaa.

– Perussääntö on se, että jos varaa yksityiseltä, niin kannattaa olla aina kuitenkin tarkkana siitä mitä on varaamassa ja että tieto pitää paikkansa. Eli älä osta sikaa säkissä.

– On ihan ok vuokrata myös suoraan mökinomistajalta, mutta se mitä luvataan, pitäisi saada jollain tavalla varmistettua.

Purhonen kertoo Lomarenkaan kaltaisten vuokramökkejä välittävien palveluiden takaavan, että mökin kuvaus on totuudenmukainen.

– Mutta aina silloin tällöin tulee julkisuuteen näitä ikäviä tapauksia, joissa myydään jopa olematonta mökkiä. Halpa hinta ei aina ole ykkösjuttu. Siellä voi olla yllätyksiä takana.

– Toki hinta-laatu-suhteeltaan parhaat kohteet menee ensin. Pohjoisesta tietenkin kesällä löytyy aina parhaiten vapaata tilaa, mutta kyllä järvenranta- ja merenrantakohteitakin on vielä vapaana, Piiroinen sanoo.

Pohjoisessa paljon valinnanvaraa

Etelä-Suomesta löytyy juhannusviikonlopuksi eri mökkityyppejä melko hyvin – aina perinteisestä sähköistetystä lomamökistä omakotitalon mukavuuksilla varustettuun mökkiin.

Pohjoisemmassa valinnanvaraa mökkityypeissä on kosolti enemmän. Siellä juhannusmökin voi saada Purhosen mukaan kohtuulliseen, noin 100-200 euron viikonloppuhintaan.

– Etelä-, Keski- ja Itä-Suomessa taas mökin viikonloppuhinta lähtee 200 eurosta ja keskihinta on siinä 500 euron paikkeilla. Hinta vaihtelee varustelutason mukaan ja jonkun verran myös mökin sijainnin mukaan.

"Kokeilkaa mökkimatkailua"

Piiroinen suosittelee suomalaisia kokeilemaan mökkimatkailua maamme monipuolisen aktiviteettitarjonnankin vuoksi – näin voi löytää uutta näkökulmaa lomailuun.

– Suomessa on niin monenlaista tekemistä nykyään – lomakeskuksia on kehitetty niin, että niissä viihdytään kesälläkin.

– Oikeastaan kaikki keskukset ovat panostaneet kesään: Tahkolta alkaa löytyä festareita, Himoksella on pitkään ollut tätä toimintaa – ja Levillä ja Saariselällä – joka paikassa on jotain tapahtumaa, Piiroinen kertoo esimerkkejä.

Lue myös:

    Uusimmat