Vuokraamassa autoa ulkomailla? Ole tarkkana vakuutuksen kanssa

Jos on vuokraamassa autoa ulkomailla, millainen vakuutus kannattaa ottaa? Entä ottaako vakuutus Suomessa vai paikan päällä kohteessa? Asiantuntijat vastaavat.

Matka- tai kotivakuutus ei kata vuokra-autoon liittyviä kuluja ulkomailla, kertoo OP-Pohjolan vakuutuspäällikkö Teuvo Kaipainen.

Liikenteessä sattuneet vahingot korvataan lähtökohtaisesti aina liikennevakuutuksesta.

– Kun suomalaisilla vakuutusyhtiöillä ei ole lupaa toimia ulkomailla tai vakuuttaa ulkomaisia autoja, niin se on sen kyseiseen maan (liikennevakuutus), joka korvaa.

Ota vakuutus paikan päällä, tutki etukäteen

Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen sanoo, että autoa ulkomailta vuokratessa vakuutukset kannattaa ottaa paikan päältä suoraan autovuokraamosta.

– Niistä saa selvityksen tänä päivänä aika hyvin kunkin vuokrausyhtiön verkkosivuilta, että mitä ne korvaavat. Sitten voi vertailla siihen, mitä se oma vakuutus tällä kotimaassa korvaa. Ei välttämättä kannata niitä päällekkäisiä vakuutuksiakaan ottaa.

Suokonautio-Hynninen kehottaa kuitenkin olemaan tarkkana vakuutustermien kanssa ja varmistamaan, että otetut vakuutukset ovat kyllin kattavat mahdollisten vahinkojen varalta.

– Siinäkään ei etukäteissuunnittelulla hallaa tee. Autonvuokrausasiaa kannattaa miettiä täällä kotimaassa jo matkaa suunnitellessa.

Tarkista vakuutussopimus huolella

Vuokrasopimuksessa ja vakuutuksessa kannattaa ottaa huomioon myös se, että siinä saattaa olla määriteltynä joskus suurikin omavastuuosuus, joka jää asiakkaan maksettavaksi mahdollisessa vahinkotilanteessa, kertoo LähiTapiolan tuotepäällikkö Anne Estola.

Myös vakuutuksen kattavuus kannattaa tarkistaa, sillä Estolan mukaan ulkomailla liikennevakuutus ei yleensä kata kuljettajanpaikan suojaa suomalaisen liikennevakuutuksen tapaan. Mikäli auton kuljettaja aiheuttaa vahingon, ei hän saa korvausta omista henkilövahingoistaan kuin Ruotsissa ja Norjassa.

Joissakin maissa vakuutuskorvauksissa saattaa olla myös kattosumma. Näin on esimerkiksi Venäjällä.

– Eli suositeltavaa on, että ulkomaille lähdettäessä ja mietittäessä auton vuokraamista otetaan kotimaasta matkustaja- tai yksityistapaturmavakuutus liikennevahingonkin varalle, Estola vinkkaa.

Lue myös:

    Uusimmat