Vuoden salailupalkinto myönnettiin Poliisihallitukselle – perusteena lisääntynyt esitutkinta-asiakirjojen salassapito

Oikeustoimittajat ry on myöntänyt vuoden 2019 Sumuverho-palkinnon salassapidosta Poliisihallitukselle. Lisäksi syyttäjä Eija Velitski saa Valokeila-palkinnon käsittelyjulkisuuden edistämisestä.

Sumuverho-palkinnon myöntämisen perusteena on poliisissa viime vuosien aikana merkittävästi lisääntynyt esitutkinta-asiakirjojen salailu. Yksityisasiana on salattu tietoja esimerkiksi terroristisen murhaajan uskonnosta, henkirikoksen tekijän humalatilasta, perheväkivallasta ja järjestäytyneiden rikollisryhmien jäsenistä, tiedottaa Oikeustoimittajat ry. 

Poliisihallitus julkaisi vuonna 2019 salassapito-oppaan, joka on tarkoitettu poliisin valtakunnalliseksi ohjeeksi. 

Velitski pitänyt julkisuuden puolta

Syyttäjä Eija Velitski saa palkinnon, koska hän on syyttäjänä pitänyt oikeussalissa julkisuuden puolta myös silloin, kun muut osapuolet ovat vaatineet salailua. 

Muun muassa kesällä 2019 hän vaati Arabianrannan murhajutussa, että oikeus huolehtii myös julkisuuden toteutumisesta, vaikka muut asianosaiset vaativat jutun salaamista kokonaan.

Oikeustoimittajat ry myöntää vuosittain Valokeila-palkinnon julkisuuden ja avoimuuden edistämisestä sekä Sumuverho-palkinnon salailukulttuurin edistämisestä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja