VTT:n testiraportti paljastaa: Sarmasteen myymät hengityssuojaimet eivät täytä edes alimpia standardeja

Liikemies Onni Sarmaste kohutusta suojavarustekaupasta: Tuotteet olivat tilatun mukaiset 3:49
Kohun keskiöön joutunut liikemies Onni Sarmaste kertoi MTV:lle oman näkemyksensä suojamaskikaupoista.

VTT:n raportin mukaan liikemies Onni Sarmasteen valtiolle myymät hen­gi­tys­suo­jai­met eivät yltäneet lähellekään väitettyä suojaustasoa.

Huoltovarmuuskeskus osti maaliskuun lopulla allekirjoitetulla sopimuksella liikemies Onni Sarmasteen yritykseltä 1,1 miljoonaa kappaletta sisäänhengitysilmaa puhdistavia hengityssuojaimia ja 2 miljoonaa kappaletta kevyempiä kirurginmaskeja eli suu-nenäsuojuksia, joiden tarkoitus on estää taudinaiheuttajia leviämästä uloshengitysilman ja syljen mukana.

Hengityssuojainten kohdalla dokumenteissa mainitaan standardit FFP2 ja KN95, ja kirurginmaskien kohdalla vähemmän vaativa standardi FFP1.

Sarmasteen mukaan HVK:n kanssa oli yhteisymmärrys siitä, että sekä FFP2- että KN95-tyyppiset hengityssuojaimet kelpaavat, ja jälkimmäisiä oli nyt saatavilla.

Aiemmin on jo kerrottu, että kyseiset tuotteet eivät kuitenkaan testien perusteella kelvanneetkaan sairaalakäyttöön.

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on julkaissut nettisivullaan tilaamansa testitulokset, jotka oli alun perin leimattu luottamuksellisiksi.

Tuloksista käy selvästi ilmi, että hengityssuojaimet eivät täyttäneet läheskään KN95- tai FFP2-suojaimien vaatimuksia, vaikka ne oli myyty sellaisina.

– Tulosten perusteella hengityksensuojaimen KN95 Truworths läpäisyprosentti oli 25,2 % ja se ei täytä standardin EN 149 enimmäisläpäisyvaatimusta edes luokan FFP1 mukaan, raportissa sanotaan.

FFP1 on hengityssuojainten heikoin taso. Se antaa suojaa lähinnä näkyviltä hiukkasilta ja pölyltä. Toimitetut hengityssuojaimet eivät siis yltäneet edes tälle tasolle saatikka sille tasolle, jollaisina ne on valtiolle myyty.

Myös suu-nenäsuojukset reputtivat

Samassa tilauksessa HVK:lle toimitettiin myös suu-nenäsuojuksia eli kirurgisia maskeja, joiden tarkoitus on suoja muita ihmisiä omilta pärskeiltä ja sylkipisaroilta.

Tilauksessa oli kahdenaisia suu-nenäsuojuksia Face Mask Truworths ja Disposable protective mask Nidy, ja myös ne reputtivat standardien mukaiset testit.

– Voidaan harkita hyödynnettävän toiminnoissa, joissa STM on ohjeistanut kankaisten suojaimien käyttöä, raportissa sanotaan.

Myös KN95 Truworths -hengityssuojaimia testattiin suu-nenäsuojuksena ja tällaisessa käytössä se täytti standardien mukaiset vaatimukset. Se ei kuitenkaan ollut kyseisten suojainten alkuperäinen käyttötarkoitus.

– Sitä voidaan harkita hyödynnettävän toiminnoissa, joissa käytetään standardin EN 14683 tyypin II mukaisia kirurgisia suu-nenäsuojuksia.

Onni Sarmaste sanoi MTV Uutisille eilen, että hän on oman näkemyksensä mukaan toimittanut sitä tavaraa, mitä häneltä on tilattu.

Lue myös:

    Uusimmat