Kuka tilasi ja mitä? Kiistanalaisia maskeja Suomeen tuonut Onni Sarmaste MTV:n vieraana: "Minulle on ilmoitettu, ettei kanssani saa keskustella tästä asiasta"

9:06
Lliikemies Onni Sarmasteen versio tapahtumista tiistain Uutisaamussa

Suomeen toimitettiin juuri sitä tavaraa, mitä tilattiin, kommentoi suojanaamarisotkun keskiössä oleva liikemies Onni Sarmaste MTV:n Uutisaamussa.

STT:n aiemmin näkemien dokumenttien perusteella Huoltovarmuuskeskus osti maaliskuun lopulla allekirjoitetulla sopimuksella Sarmasteen yritykseltä 1,1 miljoonaa kappaletta sisäänhengitysilmaa puhdistavia hengityssuojaimia ja 2 miljoonaa kappaletta kevyempiä kirurginmaskeja eli suu-nenäsuojuksia, joiden tarkoitus on estää taudinaiheuttajia leviämästä uloshengitysilman ja syljen mukana.

Hengityssuojainten kohdalla dokumenteissa mainitaan standardit FFP2 ja KN95, ja kirurginmaskien kohdalla vähemmän vaativa standardi FFP1. Sarmasteen mukaan HVK:n kanssa oli yhteisymmärrys siitä, että sekä FFP2- että KN95-tyyppiset hengityssuojaimet kelpaavat, ja jälkimmäisiä oli nyt saatavilla.

– KN95 on siviilikäyttöön tarkoitettua tavaraa. Olen tarjoutunut siihen, että vaihdetaan malli N95-malliin, Onni Sarmaste kertoi.

Euroopassa suojaimen täytyy olla vähintään FFP2-tasoa, jotta sitä voidaan käyttää sairaalassa. Yhdysvalloissa käytetään termiä N95 vastaavan suojaluokan suojaimista. Kiinalainen malli on puolestaan KN95. 

Onni Sarmaste väitti Uutisaamussa, että ero N95 suojan ja kiinalaisen KN95 suojan välillä on, ettei kiinalaista suojainmallia olisi steriloitu. 

Sarmaste väitti myös, että KN95-malli ei olisi sairaalakäyttöön, mutta N95 olisi.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa maan lääketurvallisuudesta vastaava viranomainen FDA on hyväksynyt kiinalaisten KN95 suojainten tuomisen maahan, vaikka niitä ei ole virallisesti hyväksytty Yhdysvalloissa. 

– USA hyväksyi kiinalaisen merkinnän sairaalakäyttöön, koska suojaimista oli pulaa, Sarmaste kertoi.

Myös Yhdysvalloissa tavaran täytyy olla testattua

Yhdysvaltalaismediassa KN95-suojainta on kuvattu Kiinan vastineeksi N95-suojaimelle, joka on käytössä Yhdysvalloissa.

MTV Uutiset ei voi varmentaa Sarmasteen kommentin paikkansapitävyyttä suojainten teknisistä eroista, kuten steriloinnista.

Sarmasteen mukaan hän on yrittänyt keskustella ja neuvotella Huoltovarmuuskeskuksen kanssa, mutta hänen kanssaan ei suostuta keskustelemaan. 

– Olen valmis toimittamaan sairaalatasoa samaan hintaan ikään kuin korvauksena, kun on tapahtunut virhe.

Sarmaste ei osaa sanoa, keneltä ohjeet tilaukseen on saatu. Hänen näkökantansa asiaan on alusta alkaen ollut, että hän on toimittanut sitä tavaraa, mitä häneltä on tilattu. Sarmaste uskoo valikoituneensa tuotteiden toimittajaksi, sillä hän pystyi järjestämään suojaimia nopealla aikataululla.

– Minulle on ilmoitettu, ettei kanssani saa keskustella tästä asiasta.

Onni Sarmasteen ja Huoltovarmuuskeskuksen sotkun keskiössä on ollut nimenomaan se, mihin käyttöön soveltuvaa tavaraa on tilattu. Suomessa suojainerälle tehdyt testit paljastivat, etteivät maskit täyttäneet sairaalakäyttöön tarkoitettujen suojainten vaatimuksia.

Myös Yhdysvalloissa maan viranomaiset vaativat Kiinasta tilattavien, KN95-suojainten luvattujen ominaisuuksien testaamista tai todentamista, sillä maailmalla on ollut liikkeellä sairaalakäyttöön kelpaamatonta tavaraa kriisin vuoksi. 

Kiinalaisen KN95 suojaimen pitäisi kuitenkin täyttää sairaalakäytön hengityssuojainten suojaustason minimivaatimukset eli eurooppalaisittain FFP2-tason.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja