VR valmistautuu täyttä häkää junaliikenteen normalisoitumiseen: "Tutkimme mahdollisuutta, että maskeja myytäisiin junassa"

8:23
Videolla VR:n toimitusjohtaja Rolf Jansson kertoo, miten turvallisuus hoidetaan junissa, kun junavuorot kesällä kasvavat lähes normaalille tasolle.

VR alkaa myydä kesän matkoille junalippuja tiistaina 9. kesäkuuta, vaikka hallituksen linjaukset matkustussuosituksista ovat yhä epäselviä. Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut VR:n toimitusjohtaja Rolf Jansson kertoo junamatkustamisen vähentyneen merkittävästi koronakriisin aikana. VR valmistautuu kuitenkin täyttä häkää junaliikenteen normalisoitumiseen.

Voimassa olevan suosituksen mukaan kotimaan matkailua tulee yhä välttää koronaviruksen takia.

VR on pian aloittamassa lipunmyynnin, vaikka tilanne kotimaan matkailun suhteen tuntuisi kansalaisista ristiriitaiselta.

– Junayhtiön näkökulmasta tämä on helppoa: Meidän tehtävänämme on ajaa junia ja hoidamme sen vastuullisesti ja turvallisesti. Odotamme hallituksen linjauksia, mitkä varmasti tulevat lähipäivinä. Toki toivon, että kotimaassa saa matkustaa myös kesällä, Jansson toteaa Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Koronakriisi vähensi junamatkailua merkittävästi

Junamatkustaminen on vähentynyt huomattavasti koronakriisin aikana.

–  Kyllä tämä on ollut todella merkittävä muutos, Jansson myöntää.

–  Maaliskuussa matkan määristä lähti noin yhdeksänkymmentä prosenttia, Onneksi pientä piristymistä on ilmassa. Tällä hetkellä olemme noin miinus kahdeksassakymmenessä prosentissa kaukoliikenteessä, hän jatkaa.

Junalippua ei voi vielä ostaa esimerkiksi juhannukseksi.

– Linjasimme niin, että 15.6. palataan melkein normaaliin liikenteeseen. Junavuoroja lisätään silloin merkittävästi.

Kalustoresursseja täytyy kuitenkin vielä punnita ja tämä jaruttaa VR:n toimia hieman.

– Tämän takia liput saadaan myyntiin vasta 9. kesäkuuta, Jansson toteaa.

"Tutkimme mahdollisuutta myydä junissa maskeja"

Jansson on vakuuttunut junamatkustamisen turvallisuudesta.

–  Turvallisuus on meille tärkeä asia ja sen takia olemme jo kuukausia työstäneet isoa ohjelmaa, jossa puhutaan turvallisesta työskentelystä ja liikkumisesta. Ohjelmassa on seitsemänkymmentä viisi toimenpidettä.

Jansson kertoo, että esimerkiksi junien pituutta säädetään varotoimenpiteenä.

– Myymme myös mahdollisuutta istua vierekkäin ja sehän on perheen sisällä toivottukin asia. Turvavälit ovat joukkoliikenteessä haasteellinen asia ja tässä seuraamme myös THL:n ohjeita. Mahdollisuuksien mukaan tavoittelemme sitä, että turvavälit pidetään.

–  Jos junassa paljastuu koronaepäily, henkilökunnalla on maskeja, joita voi jakaa. Tutkimme myös mahdollisuutta, että maskeja myös myytäisiin junissa.

Lipunmyyntipisteitä on koronakriisin aikana suljettu, mutta Janssonin mukaan valtaosa lipunmyynnistä tapahtuu jo muutenkin digitaalisesti. Lisäksi lippuja myydään esimerkiksi R-kioskeilla.

– Kanavia kyllä on, Jansson lupailee.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja