Volttipolvi, Lauma ja Tolo – nämä erikoisuudet hyväksyttiin sukunimiksi vuonna 2013

Nimilautakunnan sihteerin Juhani Ketomäen mukaan suurin osa sukunimensä vaihtavista haluaa käyttöönsä suvun vanhan nimen.

Nimilautakunnan sihteerin Juhani Ketomäen mukaan oikeusministeriön alainen nimilautakunta saa käsittelyynsä vuosittain noin 900 hakemusta, jotka koskevat sukunimen vaihtamista.

– Ehkä noin kolme neljäsosaa näistä tapauksista on sellaisia, että halutaan ottaa käyttöön suvussa oleva vanha nimi. Näissä tapauksissa pelkästään tutkitaan, onko todisteita siitä, että kyseessä on vanha suvun nimi, Ketomäki sanoo.

Sukunimen erikoisuus tai hyväksyttävyys riippuu Ketomäen mukaan myös siitä, missä päin Suomea ollaan.

– Sukunimi Sikiö on hyvä esimerkki siitä, että täällä etelässä se saattaa kuulostaa tahattoman koomiselta, kun taas siellä missä heitä on paljon, se on nimi siinä missä jokin muukin, Ketomäki toteaa.

Ketomäen mukaan ihmisten syyt vaihtaa sukunimeään ovat useimmiten subjektiivisia. Toiselle kelpaa hyvin sellainen nimi, jota joku toinen ei halua käyttää.

– Joskus on kyseessä ihan neutraali nimi, joka äkkiseltään kuulostaa siltä, ettei siinä olisi mitään pahaa. Mutta silti joku voi kokea tämän nimen negatiivisena, Ketomäki kertoo.

Ketomäki ei usko, että sukunimeä vaihdetaan kevyin perustein.

– Eihän nyt kukaan vaihda sukunimeä huvikseen, aina siitä tulee kuitenkin jotakin haittaa.

Ketomäki muistuttaa, että sukunimeä ei voi vaihtaa sellaiseen, joka on valmiiksi toisen suvun nimi.

– Nimeksi ei voi saada toiselle kuuluvaa nimeä. Tämä on ihan riippumatonta siitä, onko sukunimi erikoinen vai tavallinen.

Sukunimen vaihtoa harkitseva voi tarkistaa internetissä toimivasta väestörekisterin ilmaisesta nimipalvelusta, minkä nimisiä sukuja Suomessa on tällä hetkellä.

Nimipalvelusta voi etsiä myös erikoisempia nimiä: palvelun mukaan Suomesta löytyy tällä hetkellä esimerkiksi 31 Yrjövuorta, 102 Mömmöä, 192 Finniä ja 11 Kanaa.

Näitä erikoisia sukunimiä nimilautakunta puolsi vuonna 2013:

Volttipolvi

Tolo

Aviala

Tekki

Lauma

Vedenhelmi

Näitä sukunimiä nimilautakunta ei puoltanut vuonna 2013:

Highlanderi

Virccula

Lafseger

Torriatte

Hernandes

Tarant

Wicman

Lion

Wolan

Jenni Ahola, jenni.ahola@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat