Voisiko syövän löytää hengitystestillä? Tutkijat testaavat ennennäkemätöntä tekniikkaa

Brittilehdet kertovat hankkeesta, jonka tarkoituksena on tehdä syöpien varhaisesta löytämisestä helpompaa.

Iso-Britanniassa tutkitaan, olisiko syöpä mahdollistaa löytää hengitystestillä. Asiasta uutisoivat muiden muassa The Guardian sekä The Telegraph

Tiedemiehet ovat kehittäneet näytteenottolaitteen jonka tarkoitus on havaita uloshengityksestä erittyvät, syövästä kertovat molekyylit.

Kliinisessä kokeessa etsitään syövän merkkejä

Kahden vuoden tutkimusjakson aikana Addenbrooken sairaalassa kerätään hengitysnäytteet 1500 osallistujalta, joista osa on terveitä ja osa syöpäpotilaita.

Osallistujat puhaltavat hengitystestiin kymmenen minuutin ajan. Näytteet lähetetään analysoitavaksi laitteen kehittäneelle Owlstone Medical -biotekniikkayritykselle.

Aluksi tutkijat pyytävät testiä testaamaan ruokatorvi- ja mahasyöpää sairastavia potilaita. Jatkossa koetta laajennetaan koskemaan myös eturauhas-, munuais-, haima-, maksa- ja virtsarakon syöpiä sairastavia potilaita. 

Kliinisen kokeen tarkoitus on selvittää, millaisia merkkejä uloshengityksestä täytyy etsiä syövän löytääkseen. Ajatuksena on, että hengityksen kautta haihtuvat solujen tuottamat orgaaniset VOC-yhdisteet muuttuvat huomattavasti syövän seurauksena.

Videolla kerrotaan, miten rinnat tulisi tutkia rintasyövän varalta. Artikkeli jatkuu videon alla.


Yksinkertainen ja halpa testi 

Hankkeen taustalla on halu kehittää mahdollisesti henkiä pelastava, yksinkertainen ja halpa syöpätesti. 

Mikäli nyt kehitettävä teknologia osoittautuu luotettavaksi ja tarkaksi, hengitystestit voidaan ottaa käyttöön jo yleislääkärien vastaanotoilla. Hengityksestä havaitut syöpämarkkerit johtaisivat potilaasta otettuihin veri- ja virtsanäytteisiin. Kokonaisvaltainen kuva voisi auttaa lääkäreitä paikantamaan ja hoitamaan syöpää ilman potilaalle tuotettua turhaa harmia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja