Voisiko Putin saada syytteen sotarikoksista Ukrainassa? Tätä mieltä asiantuntijat ovat

Mitä sotarikokset ovat? Suomalaisasiantuntija kertoo 1:52
Katso yllä oleva video: Mitä sotarikokset ovat?

Ukrainan sodan myötä on pohdittu, voitaisiinko Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa vastuuseen sotarikoksista, jos hänet todettaisiin syylliseksi.

MTV:n Uutisaamussa vierailleen Asianajajaliiton rikosprosessioikeuden asiantuntijaryhmän puheenjohtajan Jussi Sarvikiven mukaan valtion päämiehen osoittaminen syylliseksi voi olla todella hankalaa.

– En halua mennä asioiden edelle, mutta onhan tässä toki vahvoja viitteitä siitä, että Venäjän poliittinen johto on kovin kädet savessa tässä ollut.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on syyttänyt Venäjää sotarikoksista. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kutsunut Putinia sotarikolliseksi.

YK:n alainen kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on aloittanut tutkinnan mahdollisista sotarikoksista Ukrainassa.

Sarvikiven mukaan sotarikoksissa puhutaan yksilöllisestä vastuusta, mutta myös Putinin asema voisi johtaa syytteeseen.

– Jos pystytään todistamaan, että he (Venäjän poliittinen johto) ovat olleet aktiivisia toimijoita, että he ovat antaneet tiettyjä määräyksiä tai antaneet selvästi ymmärtää ja passiivisina seuranneet vierestä, kun asioita tapahtuu, niin asema voi myös tuottaa tällaisen vastuun.

Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Martti Koskenniemi totesi aiemmin MTV Uutisille, että poliittisen johdon tuomitseminen sotarikostuomioistuimessa on pitkä ja hankala prosessi.

Hän pitää Putinin päätymistä oikeuteen asti epätodennäköisenä.

Katso koko Sarvikiven haastattelu alla olevalta videolta!

Poliitikot, sotajohto vai rivisotilaat - ketkä ovat vastuussa sotarikoksista? 8:36

Lue myös:

    Uusimmat