Pääseekö Ruotsin rajan yli töihin vastaisuudessakin ilman pakkokaranteenia? Kansliapäällikkö Varhila MTV:lle: "Muutoksia ehtoihin saattaa tulla"

2:07
Kirsi Varhila kertoi MTV:n Kymmenen Uutisissa, miksi oikeusministeri Henriksson yllättyi STM:n uusista karanteenilinjauksista.

Sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti maanantaina uudesta karanteenimääräyksestä riskimaista tuleville ihmisille. 

Lapissa Ruotsin rajalla asuvat ja rajan toisella puolella töissä käyvien suomalaisten tilanne on jälleen epäselvä, sillä Ruotsi lukeutuu hallituksen määrittelemiin riskimaihin.

Rajanylittävät saattaisivat siis kotiin palaessaan joutua jäämään kahden viikon karanteeniin.

– Tämä on yksi osa valmistelua, josta olemme olleet yhteydessä sisäasiainministeriön kanssa ja mietimme, millä kriteereillä raja voidaan ylittää, Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kommentoi Kymmenen uutisissa.

Tällä hetkellä välttämätön työssäkäynti on yhtenä ehtona ja edellytyksenä.

– Onko se sitä jatkossa, se tulee selvitettäväksi sisäministeriölle ja hallitukselle. Muutoksia saattaa tulla.

"Harmi, ettei tieto välittynyt"

Oikeusministeri Anna-Maija Henriksson kertoi tiistaina MTV Uutisille, että Sosiaali- ja terveysministeriön linjaus pakkokaranteenista ja -testauksesta tuli hänelle yllätyksenä.

Varhila pitää harmillisena sitä, ettei tieto ole välittynyt.

– Tällä hetkellä valmiuslaki ei ole voimassa ja olemme toimineet STM:n hallinnonalan lainsäädännön mukaisesti. Olemme tietysti käyneet laajaa keskustelua hallinnanalalla sekä johtavien ylilääkäreiden ja infektiolääkäreiden kanssa.

Käytännössä Henriksson ei siis tiennyt asiasta, koska hänen ei tarvinnut tietää?

– Periaatteessa näin, mutta onhan toki harmillista, että tieto ei ole välittynyt, Varhila toteaa.

Henriksson kertoi tänään, että haluaa vielä keskustella uusista linjauksista hallituksen kanssa ja on myös väläyttänyt pitävänsä niitä liian tiukkoina.

– Näitä linjauksia on laitettu käytäntöön jo perjantaina ja lauantaina, koska halusimme ensin kokeilla ja testata, miten tämä järjestelmä saadaan toimimaan, Varhila kertoo.

– Toisaalta halusimme myös tietää, mitä nämä tulokset ovat, ja koska tulokset olivat sen suuntaisia kuin osasimme aavistaa ja arvata, niin päädyimme siihen, että tämä otetaan myös jatkossa käyttöön.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja