Voiko näin outoja ammatteja ollakaan? Mutaharakka, piiskapoika, herättäjä...

Listverse.com-sivusto listasi historian kummallisimmat ammatit, joiden rinnalla nykyajan ammattiraivaajat ja bile-emännät ovat peruskauraa työnkuvauksineen – vai millaista olisi työskennellä haudanryöstäjän tai mutaharakan ammatissa?

Listverse.com-sivusto kokosi yhteen historian kummallisimmat ammatit.

10. Narri

Narri viihdytti hovin väkeä ja ammatti oli suuri kunnia, mutta siinä saattoi käydä myös huonosti. Narri oli ainoa, joka saattoi asettaa kuninkaan naurunalaiseksi, mutta hymy hyytyi nopeasti, jos kuningas ei itse nauranut vitsille.

9. Tonkija tai mutaharakka

1800-luvun Lontoossa moni tonki henkensä pitimiksi kaupungin viemäriverkkoja. Tästä syystä heitä kutsuttiin tonkijoiksi.

Mutaharakat puolestaan penkoivat Thames-joen rantoja aamuisin viettäen aikaansa jätteiden, viemäristä pulpunneen jätteen ja kuolleiden eläinten keskellä etsien jotain arvokasta.

Sanomattakin on selvää, että tonkijat ja mutaharakat eivät olleet erityisen haluttuja naapureita ikävän hajun vuoksi.

8. Herättäjä

Oletko erityisen aamuvirkku? Aikana ennen herätyskelloja herättäjä koputteli nukkujien ikkunoihin pitkällä kepillä, jotta nämä heräisivät oikeaan aikaan. Kalliiksi sen ajan herätyskello ei tullut, sillä palkka oli vain muutama pence viikossa.

7. Konnatohtori

Konnatohtorit paransivat rupikonnien avulla tuberkuloosista kärsivien iho-oireita, ja helpottivat muun muassa noiduttujen ihmisten sairauksia aina 1800-luvun lopulle saakka.

6. Koiranpiiskaaja

Koiranpiiskaaja huolehti siitä, etteivät huonosti käyttäytyvät koirat päässeet osallistumaan kirkonmenoihin toimituksen aikana. Osassa Eurooppaa isännät ottivat koiransa mukaan kirkkoon 1500-1800-luvuilla ja koiranpiiskaaja piti huolen, että nämä eivät häirinneet itse toimitusta.

Palkan koiranpiiskaajille maksoi Englannin kirkko.

5. Haudanryöstäjä

Ruumiin ryöstäminen oli sakolla rangaistava teko, joten tätä ammattia harjoitettiin erityisesti yöaikaan. Kuolleita hamstrattiin erityisesti lääketieteen harjoituskappaleiksi.

Myöhemmin haudanryöstäjät ryhtyivät myös murhamiehiksi, sillä tuoreista ruumiista maksettiin paremmin.

4. Huovuttaja

Huovuttajat olivat pääasiassa orjia, jotka puhdistivat villaa rasvasta ja liasta. Roomassa huovuttajat seisoivat virtsalla ja villalla täytetyissä altaissa puhdistaen villaa.

Entisaikaan virtsa oli erityisen arvokasta, sillä sitä jopa verotettiin.

3. Piiskapoika

Piiskapojan ammatti ei ollut erityisen mairitteleva. Nimike oli voimissaan 1500–1600-luvuilla ja tehtävänä oli ottaa kurituksia vastaan prinssin puolesta.

Jos prinssi luisti koulutehtävistään tai oli muuten kuriton, piiskapoikaa rangaistiin, koska kuningas on jumala maan päällä. Siksi vain ja ainoastaan kuningas sai rangaista omaa poikaansa.

Piiskapojat olivat ylhäistä syntyperää ja he kasvoivat yhdessä prinssin kanssa. Ammatti oli kunniakas, vaikka se ei siltä nykyaikana ehkä vaikuta. Rangaistuksen teho perustui poikien väliseen toverisiteeseen, sillä kuka nyt haluaisi aiheuttaa ystävälleen vaikeuksia?

2. Pyllynpyyhkijä

Englannin kuninkaallisilla oli käytössään käymälän kamariherra, jonka askareihin kuului muun muassa kuninkaallisten pyllyjen pyyhkiminen.

Ammatti oli erittäin korkealle arvostettu, sillä se auttoi pääsemään lähelle kuningasta.

1. Lannanluoja

Tämä epäkiitollinen tehtävä on tuttu kaikille, jotka ovat tyhjentäneet ulkovessoja – lannanluoja kuljetti ihmisten jätöksiä käymälöistä pois kaupungeista.

Lannanluoja työskenteli yöllä, jolloin he keräsivät ihmisten jätökset. Ammatin harjoittajat saivat asua vain tietyillä alueilla. Aikansa kuolinsyytutkijoiden mukaan lannanluojat lopulta kuolivat jätteiden hajun vuoksi – niiden sisältämät kaasut nimittäin tukehduttivat kantajansa hengiltä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja