Mainos

Voiko ihminen olla lihava ja hyväkuntoinen? – "Olisi väärin ajatella näin"

Tämä tulos eroaa suuresti aiemmista tutkimuksista, joissa on todettu, että liikalihava voi olla terve painostaan huolimatta.

Voiko liikalihava ihminen olla hyväkuntoinen? Aiheesta voi olla montaa mieltä, mutta tämän tutkimuksen mukaan vastaus on synkkä "ei".

Birminghamin yliopiston selvityksessä verrattiin ylipainoisen, muuten terveiden ihmisten terveyttä normaalipainoisten ihmisten terveyteen. Terveyden taso määriteltiin painoindeksillä: alipainoisen BMI oli 18,5 tai alle, ylipainoisen 25–30 ja liikalihavien yli 30, kertoo Independent-lehti. Alipainon ja ylipainon väliin jäi normaali paino.

Tutkijoiden mukaan ihmiset, jotka olivat aineenvaihduntansa kannalta terveitä mutta liikalihavia, sairastuivat normaalipainoisia todennäköisemmin sydän- ja verisuonitauteihin. Heillä oli esimerkiksi 96 prosenttia suurempi sydämen vajaatoiminnan riski.

Aineenvaihdunnallisesti terveellä tarkoitettiin henkilöä, joka ei kärsi aineenvaihdunnan häiriöistä, kuten korkeasta kolesterolista tai diabeteksesta.

Tulos eroaa suuresti aiemmista tutkimuksista, joissa on todettu, että yksi kolmesta liikalihavasta on terve painostaan huolimatta. Tutkimusta tehneen Rishi Caleyachettyn mukaan lausetta "ylipainoinen mutta hyväkuntoinen" ei pitäisikään käyttää.

– Aineenvaihdunnallisesti terve liikalihavuus ei ole harmiton tila, ja olisi väärin ajatella näin. On parempi olla käyttämättä tätä termiä (ylipainoinen mutta hyväkuntoinen), koska se voi luoda hämmennystä.

***

1:07

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.