Voi ajaa parisuhteen turmioon – viisi merkkiä läheisriippuvuudesta

Terveessä parisuhteessa molemmat osapuolet ovat toistensa rakkaudesta, tuesta ja rohkaisuista samalla tavalla riippuvaisia. Läheisriippuvainen parisuhde taas on yksipuolinen suhde, jossa toisen itsetunto sekä emotionaaliset tarpeet riippuvat täysin kumppanista.

Läheisriippuvaisuus tarkoittaa emotionaalista riippuvuutta, jossa on paljon yhteistä muiden riippuvuuksien kanssa. 

Läheisriippuvainen ihminen on pakonomaisen riippuvainen muista ihmisistä ja keskittää kaiken voimansa ja huomionsa muihin itsensä unohtaen. Tämä voi johtaa herkästi siihen, että läheisriippuvainen elää vain toisten ihmisten kautta.

Läheisriippuvaisuus voi ajaa molemmat henkisesti loppuun

Psykologi Shawn M. Burn kirjoittaa Psychology Today -sivustolla, että läheisriippuvaisessa parisuhteessa suuri osa rakkaudesta saa varjokseen toisen ihmisen ahdingon ja toisen kyvyttömyyden vastata siihen. Läheisriippuvaisuus saattaakin loppujen lopuksi ajaa molemmat parisuhteen osapuolet henkisesti loppuun ja yhteiselon eroon.

Huffington Postin haastattelemat ihmismielen asiantuntijat kertoivat oppikirjaesimerkkejä, joiden perusteella oman mahdollisen läheisriippuvuutensa voi tunnistaa.

1. Vastaat empimättä ”kyllä”

Jos myönnyt kumppanisi ehdotuksiin niitä hetkeäkään syvällisemmin pohtimatta, saattaa olla oikea aika omien rajojen miettimiselle. Oman itsensä tunteminen auttaa pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan. Sano siis rohkeasti ”ei” tai ”en ole varma”, kun kumppanisi ehdotus ei herätä sinussa välitöntä innostusta.

2. Selittelet kumppanisi huonoa käytöstä

Kumppanin huonon käytöksen – kuten liiallisen alkoholin käytön tai aggressiivisuuden – selittäminen tekosyillä itselleen ja läheisilleen on selvä merkki siitä, ettei parisuhdettaan näe selkeästi. Tässäkin tapauksessa rajat sille, mitä suhteessa täytyy sietää, ovat hämärtyneet.

Huonon käytöksen hyväksyminen ei myöskään auta kumppania pääsemään tavoistaan yli. Se päinvastoin vahvistaa niitä.

Läheisriippuvainen saattaa tosin myös tietoisesti etsiä rinnalleen ihmistä, jolla on elämässään ongelmia. Mikäli esimerkiksi alkoholistipuoliso raitistuu, läheisriippuvainen osapuoli saattaa olla jopa pettynyt. 

3. Kumppanisi miellyttäminen on tärkeintä elämässäsi

Huomion keskittäminen vain kumppanin miellyttämiseen myrkyttää ennen pitkää parisuhteen molemmat osapuolet ja ajaa onnettomuuteen. Tästä huolimatta läheisriippuvainen jatkaa kumppaninsa miellyttämistä, sillä rakkaan onnellisuuden kasvattaminen tuntuu olevan elämän tärkein tehtävä.

4. Olet kadottanut minäsi

Terveessä parisuhteessa erilaisuus on rikkaus. Molemmilla osapuolilla on omat ystävänsä ja mielenkiinnon kohteensa, joiden kanssa toinen kannustaa viettämään aikaa. Läheisriippuvaisen ote tällaisesta ajankäytöstä lipeää, kun hän yrittää pitää parisuhteensa koossa. 

5. Yrität kärsiä kumppanisi puolesta

Läheisriippuvainen ei halua kumppaninsa kokevan tuskaa ja ottaa hänen huolensa sekä murheensa kantaakseen. Tämä puolestaan johtaa herkästi siihen, että läheisriippuvaisen omat tunteet jäävät käsittelemättä, mikä voi ilmetä esimerkiksi jatkuvana närkästymisenä ja oman persoonan pirstaloitumisena.

***

Kumppania voi etsiä monien erilaisten sovellusten avulla, mutta myös parisuhteen ylläpitämiseen on kehitelty sovellus. Katso alla olevalta videolta, miten We did it -sovellus voi auttaa säilyttämään hyvän parisuhteen.

7:58

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja