Expressen: Vitaepro-mainoksista nousi kohu Ruotsissa: Terveysväitteitä ei tue mikään, moni saanut sivuvaikutuksia

Vitaepron mainonnasta on noussut kohu Ruotsissa. Expressenin raportin mukaan tuotetta valmistava Vitaelab ei voi osoittaa yhtäkään tieteellistä tutkimusta pilleriväitteiden tueksi.

Lisäravinne Vitaepron mainonnasta on noussut kohu Ruotsissa. Vitaepro-tuotteita mainostetaan myös Suomessa.

Useissa Vitaepron mainoksissa on Ruotsissa esiintynyt julkimoita, jotka vannovat tuotteen nimeen. Mainoksissa on muun muassa väitetty, että tuote tekee terveeksi, ketteräksi ja parantaa nivelterveyttä.

Tuotteiden taustalla on Expressenin mukaan norjalainen multimiljonääri. Mainoksissa esiintyneille henkilöille on maksettu esiintymisistä; jopa niin sanottujen "tavisten" tuotetodistuksista maksetaan. He saavat myös ilmaisia tuotteita.

Vitaeprota valmistava Vitaelab teki 27 miljoonaa kruunua voittoa vuonna 2014.

Tiede ei tue pilleriväitteitä

Expressenin raportin mukaan tuotetta valmistavalla Vitaelabilla ei ole yhtäkään tieteellistä tutkimusta pilleriväitteiden tueksi. Arvostettu ortopedi Leif Dahlbergin mukaan valmisteiden käyttö on vaarallista, varsinkin, jos niitä otetaan tupla-annos – tai enemmän.

– Ehkä ajattelet, että nelinkertainen annos tuo nelinkertaista hyvää. Näen selkeän yliannostusriskin, Dahlberg kommentoi.

Vuoden kuuri Vitaeprota maksaa Ruotsissa noin 215 euroa. Annoksen tuplaaminen tulee luonnollisesti kalliimmaksi.

Dahlberg toteaa, ettei väitteille niveliin kohdistuvista hyödyistä ole mitään tieteellistä taustaa.

– Jos näkisin tieteellisiä todisteita (väitteille), suosittelisin tätä kaikille potilailleni. Sehän olisi taivaallista, Dahlberg kuvaa.

Miehen mukaan tuotteen markkinointi on moraalitonta ja kertoo ahneudesta.

Tuloksia ei tullut koskaan

Expressenin mukaan Vitaepron sivuvaikutuksista on tehty Ruotsin National Food Agencyyn ainakin kahdeksan ilmoitusta: käyttäjillä on ilmennyt turvotusta ja allergisia reaktioita.

Expressenin haastattelemat Ulla Mattsson, 91, ja Anna Svedberg, 38, käyttivät tuotetta, kunnes ymmärsivät, ettei siitä ole hyötyä. Anna koki käytön aikana pahoinvointia ja vatsakipuja, eikä hänen nivelkipuunsa tullut minkäänlaista lievitystä. Tuotteita valmistava yritys neuvoi Anna kuitenkin jatkamaan kuuria ja odottamaan tuloksia vasta kolmen kuukauden jälkeen.

Tuloksia ei tullut koskaan. Anna sai myöhemmin reumadiagnoosin.

– Kun kärsit kroonisesta kivusta, olet hyvin epätoivoinen. Yhtiö mainostaa jo haavoittuville ihmisille, Anna kuvaa.

Ruotsin kuluttajaviranomainen on saanut Vitaeprosta 32 valitusta.

Kiinnostaako ravitsemus? Vinkkejä saat videolta:


Lähde: Expressen.se

Otsikkoon lisätty Expressen 30.3.2016 klo 8.02.

Lue myös:

    Uusimmat